U bent hier

10.3 Effect van de coronacrisis

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2022

pandemie

Vanzelfsprekend heeft de coronacrisis effect gehad op het werk van de Arbeidsinspectie. De werkgever moet ervoor zorgen dat zijn werknemers veilig en gezond kunnen werken, ook in een wereldwijde pandemie. De coronacrisis heeft u als arboprofessional ongetwijfeld flink wat werk bezorgd.

10.3.1 Werken op locatie

beschermende maatregelen

lockdown

Werkten de werknemers in uw organisatie na aanvang van de crisis (deels) door op de werkvloer, dan was het aan u om beschermende maatregelen te treffen. Van lijnen op de vloer tot gadgets om de knopjes van de koffieautomaat niet met de vingers aan te hoeven raken en van het dragen van mondkapjes in de gangen tot extra schoonmaak van de werkruimten. In sommige sectoren liepen werknemers extra risico, zoals in de vleesverwerkende industrie. Voor andere werknemers nam de werkdruk toe, zoals voor pakketbezorgers of voor werknemers die na de lockdown werkten in winkels die na de opening ruimere openingstijden hanteerden.

Nieuwe werkwijzen Arbeidsinspectie

vanuit huis

De coronacrisis heeft binnen veel organisaties impact gehad op de manier van werken. Zo ontdekten veel werkgevers dat een hoop werk goed vanuit huis gedaan kon worden. Dat is vanzelfsprekend een ander verhaal als het gaat om inspecties uitvoeren bij organisaties.

Afstand

Toch deed de Arbeidsinspectie ervaring op met nieuwe manieren van inspecteren. Zo behandelde de NLA bijvoorbeeld coronagerelateerde meldingen via telefoon of met een videoverbinding en konden organisaties digitaal bewijsstukken aanleveren. De Arbeidsinspectie gaat deze werkwijze in 2022 verder ontwikkelen. Mogelijk gaan inspecties er in de toekomst dus anders uitzien.

10.3.2 Thuiswerken

KANS

Ook aan werken vanuit huis zijn risico’s verbonden. Denk aan fysieke risico’s, zoals klachten aan arm, nek en schouders (KANS) door een verkeerde zithouding of door een werkplek die niet ergonomisch is ingericht.

sociale ­controle

berg werk

Daarnaast is werkdruk een extra risico voor de thuiswerker. De sociale controle is minder groot bij thuiswerken en leidinggevenden hebben minder zicht op hoe het gaat met werknemers. Veel werknemers stonden in de coronacrisis voor de uitdaging om werk te combineren met het thuisonderwijs van kinderen, wat flinke druk kon opleveren. En ook zonder thuisonderwijs is er een risico: het is bij werken vanuit huis makkelijk om nog even een paar uurtjes door te werken als de berg werk zich opstapelt, in plaats van aan de bel trekken over dat het te druk is. Op kantoor is de drempel waarschijnlijk wat lager om het gesprek met de leidinggevende aan te gaan.

Thuiswerken na de coronacrisis

hybride

bereikbaar zijn

Na de coronacrisis is de kans groot dat veel werknemers hybride gaan werken. Zij werken dan gedeeltelijk op kantoor en gedeeltelijk vanuit huis. Ook dan is het belangrijk dat u als arboprofessional voldoende aandacht blijft houden voor veilig en gezond werken. Hebben werknemers echt een goede werkplek thuis? Hoeveel uur per dag werken ze? Nemen ze voldoende pauze? Laten ze hun laptop, mobiele telefoon of tablet aanstaan na werktijd, omdat ze zich verplicht voelen om bereikbaar te zijn? Dat zijn allemaal vragen die uw aandacht verdienen.

Maakt uw organisatie hybride werken mogelijk na de coronacrisis? Inventariseer wat de risico’s zijn en neem deze op in de RI&E. Noteer de maatregelen die u wilt nemen in het bijbehorende plan van aanpak.