U bent hier

8.3 In beroep bij de bestuursrechter

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2022

nadeel

De Arbeidsinspectie kan bij een bezwaarschrift in het nadeel van uw organisatie beslissen. Mogelijk laat uw werkgever het er dan verder bij zitten en accepteert hij de sanctie. Als hij echt vastberaden is, heeft hij nog een mogelijkheid: in beroep gaan tegen de uitspraak. Daarvoor moet hij naar de bestuursrechter.

Na ontvangst van de beslissing van de Arbeidsinspectie heeft uw organisatie zes weken de tijd om een beroepschrift in te dienen bij de rechtbank die is genoemd in de beslissing op het bezwaarschrift.

Juridische hulp inschakelen

niet verplicht

Beroep aantekenen is juridisch een stuk ingewikkelder dan bezwaar maken, dus u moet samen met uw werkgever bedenken of u juridische hulp wilt inschakelen. Het is niet verplicht om een advocaat of juridisch adviseur in de arm te nemen, maar hun deskundigheid kan natuurlijk wel van pas komen. Er komt namelijk nogal wat kijken bij een beroepsprocedure.

8.3.1 Beroepschrift

duidelijk verwoorden

eisen

In beroep gaan begint met het opstellen van een beroepschrift. Hierin moet u duidelijk verwoorden wat de reden voor het beroepschrift is en wat de uitspraak op het bezwaarschrift was. Ook moet u een kopie van de uitspraak mee­sturen met het beroepschrift. Natuurlijk mogen gegevens als naam en adres van degene die beroep aantekent, de handtekening en de datum van verzending niet ontbreken. Het is belangrijk dat het beroepschrift aan die eisen voldoet.

Is het beroepschrift niet compleet – bijvoorbeeld omdat er informatie ontbreekt – dan kan de bestuursrechter het niet-ontvankelijk laten verklaren. Het gevolg is dat de zaak niet in behandeling wordt genomen.

Bijkomende kosten: griffierecht

bericht

Om een beroepsprocedure te starten, moet uw werkgever zorgen dat het zogenoemde griffierecht wordt betaald. Uw organisatie zal na het indienen van een beroepschrift een bericht ontvangen over het te betalen griffierecht: de griffierechtnota. Meestal heeft de griffier de betalingsgegevens daar al bijgevoegd. De werkgever hoeft de griffierechtnota natuurlijk niet af te wachten: hij kan zelf het geld al eerder overmaken. Betaalt hij pas na ontvangst van de nota, dan moet hij zorgen dat hij dit binnen vier weken doet.

mededeling

Heeft de rechtbank het griffierecht na het verstrijken van die termijn nog niet ontvangen, dan ontvangt uw organisatie nogmaals een brief, met daarin de mededeling dat uw werkgever nogmaals vier weken de tijd heeft om te betalen. Dit is de laatste kans die uw organisatie krijgt. Laat de werkgever de termijn weer voorbijgaan zonder te betalen, dan is het de vraag of de rechtbank de zaak in behandeling zal nemen.

8.3.2 Hoger beroep

Bent u het niet eens met de beslissing van de bestuursrechter, dan kunt u in hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit moet binnen zes weken na de uitspraak van de rechter en hierbij moet u opnieuw griffierechten betalen.

Overleg met uw werkgever of in beroep gaan de tijd en het geld waard is. De bestuursrechter heeft geoordeeld dat uw bezwaar onterecht is. Hoe groot is de kans dat de rechter uw organisatie deze keer wel gelijk geeft?