U bent hier

7.3 Dwangmaatregelen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2022

gevaarlijke stoffen

Voert een organisatie geen maatregelen in na een inspectie, dan kan de Arbeidsinspectie dwangmaatregelen inzetten. Bijvoorbeeld als uw organisatie het nalaat om te beoordelen in hoeverre werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen of als uw werkgever niet het loon uitbetaalt waar een werknemer recht op heeft. De Arbeidsinspectie kan twee dwangmaatregelen inzetten: de last onder bestuursdwang en de last onder dwangsom.

Last onder bestuursdwang

meten

Als een werkgever zelf geen verantwoordelijkheid neemt, kan de Arbeidsinspectie ervoor te zorgen dat de werkgever de wet niet langer overtreedt. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in de lucht te meten. De overheid kan de meting doen en de kosten verhalen op de werkgever.

Last onder dwangsom

De Arbeidsinspectie kan een ‘last onder dwangsom’ opleggen als een organisatie een overtreding niet opheft of een eerder bevel niet uitvoert. De werkgever moet de overtreding opheffen binnen een vastgestelde termijn, anders moet hij een bepaald bedrag betalen, per tijdseenheid, per constatering, of ineens, zolang de overtreding duurt.

hoogte

De NLA kan een last onder dwangsom inzetten als er geen direct gevaar dreigt. De hoogte van de dwangsom kan de inspecteur afstemmen op de kosten die een werkgever moet maken om de overtreding ongedaan te maken. Het moet namelijk niet lonend zijn om de regels te overtreden.

Krijgt uw organisatie een dwangsom opgelegd, dan is dit ook een financiële sanctie. Er is echter wel een belangrijk verschil met een boete. Een boete is gekoppeld aan het overtreden van bepaalde regels. De hoogte van de boete is gekoppeld aan de overtreding.