7.4 WIA-excedentverzekering
aanvulling
Zoals eerder opgemerkt, gaan vooral werknemers met een loon dat (fors) boven het maximumdagloon lag, er in inkomen flink op achteruit als ze een WIA-uitkering krijgen. De meest voorkomende WIA-excedentverzekering biedt voor deze groep werknemers een aanvulling.
7.4.1 Dekking
De uitkering vult aan tot een bepaald percentage van het loon boven het maximumdagloon, of de werknemer nu een IVA-uitkering of één van de WGA-uitkeringen krijgt. Het verzekerde percentage kan 70% of 75% bedragen, maar ook 80% of zelfs 85%. Verzekeraars hanteren wel een eigen maximum voor het inkomen dat ze verzekeren. Op deze aanvulling is het arbeidsongeschiktheidspercentage van toepassing. Een werknemer die 50% arbeidsongeschikt is en een WGA-excedentdekking heeft van 75%, krijgt dus feitelijk een aanvulling van 50% van 75% van het deel van zijn loon boven het maximumdagloon.
7.4.2 Aanvulling tot het maximumdagloon
meer verdienen
Er wordt ook een minder bekende excedentverzekering aangeboden die een aanvulling verzorgt tot bijvoorbeeld 75% of 80% van het oude loon, tot het maximumdagloon. Zowel werknemers die meer verdienen dan het maximumdagloon als werknemers die minder verdienen, kunnen hier baat bij hebben. Ook hierbij geldt dat het arbeidsongeschiktheidspercentage een rol speelt: de aanvulling geldt alleen voor het deel dat een werknemer niet kan werken. Ook de hoogte van deze excedentuitkering kunt u eenvoudig berekenen.
Hoogte excedentuitkering berekenen
formule
Stel, een werknemer krijgt een WGA-uitkering en het verzekerd percentage is 80%. Dan bedraagt de aanvullende uitkering (80% -/- 70%) × WIA-maandloon × arbeidsongeschiktheidspercentage. Ook hier geldt dat voor het oude loon met ten hoogste het maximumdagloon wordt gerekend. Als dezelfde werknemer een IVA-uitkering krijgt, bedraagt de aanvullende uitkering (80% -/- 75%) × WIA-/-maandloon × arbeidsongeschiktheidspercentage.