5.3 Kosten opleiding en ontwikkeling
betaalbaar
Als de ontwikkelingsdoelen van de medewerker duidelijk zijn, kunt u samen bepalen hoe hij die wil bereiken. Bijvoorbeeld via een cursus, nieuwe werkzaamheden of een begeleidingstraject. U zoekt de middelen en acties uit die bij hem en zijn doel passen. Het is aan u om in de gaten te houden dat ze ook passen bij de organisatie én betaalbaar zijn.
5.3.1 Budget
POP definitief
Naast tijd is er voor verschillende acties en hulpmiddelen ook geld nodig. De financiële middelen kennen natuurlijk altijd grenzen. En zelfs als het budget ruim is, wilt u het alsnog zo efficiënt mogelijk inzetten. Het is belangrijk dat u de financiële beperkingen en kansen kent voordat u een POP definitief maakt. Scholing is vaak onderdeel van het plan en daarvoor moet budget beschikbaar zijn. Sommige organisaties kiezen ervoor om het POP te koppelen aan een persoonlijk ontwikkelbudget, zoals in het kader hiernaast is omschreven.
Bronnen
kosten besparen
Heeft u te maken met een krap budget, dan kunt u kijken of u meer geld uit andere bronnen kunt vrijmaken. U kunt denken aan subsidieregelingen of aan bijdragen van medewerkers zelf. U kunt ook zoeken naar manieren om kosten te besparen en zo met een beperkt budget wel uit te komen. Handig inkopen, goedkopere ontwikkelingsmethoden en fiscale voordeeltjes kunnen hierbij helpen.
5.3.2 Subsidieregelingen
De subsidies en tegemoetkomingen van de overheid voor scholing zijn de laatste jaren beperkt. Voor bepaalde groepen leerlingen of studenten is het wel mogelijk om gebruik te maken van de subsidieregeling praktijkleren. Uw organisatie moet dan officieel een leerbedrijf zijn. Bovendien gelden er eisen aan de leerlingen en aan de opleiding. De subsidieregeling zal dan voor de meeste medewerkers niet gelden. Meer over deze regeling kunt u vinden op rvo.nl.
Diverse sectoren bieden organisaties subsidies specifiek voor scholing. Dit kan lopen via een opleidings- en ontwikkelingsfonds of zijn vastgelegd in een sectorplan. Informeer eens bij uw HR-afdeling.
5.3.3 Fiscaal voordeel
kosten
Als er geen subsidies zijn om de kosten te beperken, is het de moeite waard om te kijken naar mogelijke fiscale voordelen. Er bestaan mogelijkheden voor kosten die uw organisatie maakt, maar ook voor kosten die de medewerker zelf voor zijn rekening neemt.
Persoonlijk ontwikkelingsbudget
waardering
Een interessante optie is om aan een persoonlijk ontwikkelingsplan ook een persoonlijk ontwikkelingsbudget (POB) te koppelen. Iedere medewerker krijgt dan bijvoorbeeld per jaar een vast geldbedrag dat hij – in overleg – mag besteden aan ontwikkeling. Zo krijgt hij niet alleen verantwoordelijkheid voor zijn ontwikkelingsdoelen en -activiteiten, maar ook voor de besteding van het budget daarvoor. Deze vrijheid kan motiverend werken. Bovendien krijgen medewerkers meer inzicht in wat de organisatie in ze investeert. Dit kan hun waardering voor uw organisatie vergroten.
verdelen
Denk goed na over hoe u het beschikbare budget over medewerkers in uw team verdeelt. Krijgt iedereen een even groot bedrag in zijn persoonlijke potje of bedraagt dit bijvoorbeeld een percentage van het brutoloon? Omdat uw organisatie medewerkers altijd gelijk moet behandelen, zal dit meestal bedrijfsbreed zijn vastgelegd.
Werkkostenregeling
loon
onbelast
Wilt u zaken aan de medewerker vergoeden die zijn ontwikkeling ondersteunen, dan is het voor de kosten van belang of dit belast is. Geldt het als loon, dan moet uw organisatie over het bedrag immers ook belasting en premies afdragen. Onder bepaalde voorwaarden kunt u onder de werkkostenregeling (WKR) zulke vergoedingen belastingvrij betalen. Binnen de WKR bestaan enkele gerichte vrijstellingen. Zaken die hieronder vallen, mag u onbelast vergoeden:
- vergoedingen voor het op peil houden van kennis en vaardigheden die een medewerker nodig heeft voor zijn werk, zoals cursussen, vakliteratuur en outplacement;
- opleidingen en studies gericht op de uitoefening van een toekomstig beroep.
hulpmiddelen
Vallen bepaalde vergoedingen voor de ontwikkeling van medewerkers niet onder een gerichte vrijstelling, dan komen ze in de vrije ruimte om de kosten onbelast te houden. Deze bedraagt 1,2% van de fiscale loonsom van uw organisatie in 2019. Die ruimte is dus niet onbeperkt.
Aftrekbaar van inkomstenbelasting
Betaalt een medewerker zelf bepaalde hulpmiddelen voor zijn ontwikkeling, dan kan hij dit soms aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat scheelt hem tussen de 36,65% en de 51,75% aan kosten, afhankelijk van zijn inkomen.
Voor de aftrekpost voor opleidingen geldt een drempelbedrag van € 250 per jaar. Hij kan dus alleen zijn uitgaven boven dit bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting.
vakkennis
voordeel
De aftrekpost geldt als een medewerker een opleiding bekostigt waarmee hij zijn vakkennis op peil houdt voor zijn huidige baan óf waarmee hij een nieuw beroep kan uitoefenen. Het moet voor de Belastingdienst wel aannemelijk zijn dat de medewerker de verworven kennis daadwerkelijk kan benutten om geld te verdienen. Wijs uw medewerkers op dit fiscale voordeel. Het kan een opleiding die uw organisatie niet vergoedt, voor de medewerker toch betaalbaar maken.