7.3 Werknemer komt om het leven door zelfdoding
slachtofferhulp
Het overlijden van een werknemer heeft altijd een enorme impact op de collega’s. Heeft de werknemer zichzelf van het leven beroofd, dan komt het nieuws dubbel zo hard binnen, want meestal hebben de collega’s het niet zien aankomen. Dan komen de vragen: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hebben wij als collega’s niet goed opgelet? Schuldgevoelens kunnen naar boven komen. De impact is mogelijk nog groter als het op het werk is gebeurd: misschien heeft één van de werknemers hem gevonden. Is dat laatste het geval, dan kan dit een traumatische gebeurtenis zijn, waardoor de werknemers slachtofferhulp nodig hebben.
In gesprek
groepsverband
Voor u als arboprofessional is het van belang om er rekening mee te houden dat iedereen anders omgaat met het verlies van een werknemer door zelfdoding. Ga een gesprek aan per persoon of in groepsverband. Vraag wat de werknemers nodig hebben. De werkzaamheden gaan gewoon door, maar houd in de gaten of iedere werknemer nog wel goed kan functioneren.
Overweeg ook welke woord uw organisatie gebruikt. Sommige werknemers kunnen het woord ‘zelfmoord’ namelijk vreselijk vinden. Andere opties zijn: suïcide, zelfdoding, zichzelf van het leven beroven, zichzelf ombrengen, zichzelf doden, een einde aan zijn leven maken.
Signalen zelfdoding
isoleren
Hieronder vindt u een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat een werknemer mogelijk aan zelfdoding denkt. De werknemer is stiller, een binnenvetter, wil of durft niet te praten, trekt zich terug, isoleert zichzelf. Uitspraken van de werknemer kunnen zijn:
- Ik schaam me ervoor.
- Ik ben een mislukking.
- Ik kom er niet uit.
- Ik wil rust.
- Het hoeft van mij niet meer.
- Ik ben iedereen tot last.