3.4 Overlegmodel op basis van de WOR
ideaal
Op de website rendement.nl/ordossier vindt u een weergave van het overlegmodel op basis van de WOR. Dit is een zogenoemd ideaal vergadermodel. Het vertrekpunt is de overlegvergadering als hoogtepunt van de medezeggenschap. Het zwaartepunt van de medezeggenschap rust bij de uitvoering en de inhoudelijke voorbereiding. Het dagelijks bestuur, de voorzitter en de secretaris bereiden de procedure voor.
3.4.1 Voorbereidende vergadering
agendapunt
Om succesvol overleg te kunnen voeren moeten OR en PVT zich grondig voorbereiden: wat willen we met dit overleg over dit agendapunt bereiken en hoe gaan we het aanpakken om zover te komen? De antwoorden zijn het snelst en gemakkelijkst te vinden als de raad in de eigen voorbereidende vergadering besluitklare voorstellen bespreekt. Zo’n voorstel hoeft niet iedereen over te nemen, maar wie er anders over denkt is wel verplicht daar een beargumenteerd tegenvoorstel tegenover te zetten. De voorstellen komen – afhankelijk van de omvang en verdere structuur van de raad – van individuele leden, ad-hocwerkgroepjes of vaste commissies.
3.4.2 Overlegvergadering
achterhoofd
In de vergadering met de bestuurder bespreekt u wisselende agendapunten op inhoudelijk niveau. De OR of PVT komt in het gesprek met argumenten, suggesties en tegenwerpingen met in het achterhoofd de doelen die hij wil bereiken. Standpunten hebben een voorlopig karakter, zoals we ook van de bestuurder beïnvloedbare meningen en voorgenomen besluiten verwachten.
3.4.3 De uitkomst
De uitkomsten van het gevoerde overleg met de bestuurder behandelt de ondernemingsraad in de besluitvormende vergadering. Wat is ons resultaat en hoe gaan we nu verder? De daarin genomen besluiten worden in principe uitgevoerd door de personen die ook de voorbereiding voor hun rekening namen. Zij zijn het best ingevoerd in de materie.
3.4.4 Het dagelijks bestuur
zwaartepunt
Het dagelijks bestuur, voorzitter en secretaris hebben vooral procedurele taken. In tegenstelling tot de praktijk bevindt zich in dit ideale vergadermodel het zwaartepunt van de medezeggenschap bij de individuele leden, mogelijk in het verband van werkgroepen of commissies. Voorzitter en secretaris zijn ook gewone leden en kunnen daar dus ook deel van uitmaken.