U bent hier

6.2 OR-commissies

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

werkgroepen

Zijn actieve werknemers bereid om wat meer tijd te besteden aan het OR-werk, dan kunnen zij plaatsnemen in een commissie. De OR kent ook werkgroepen, maar daarin zitten over het algemeen alleen OR-leden. Transformeren werkgroepen tot een commissie, dan mogen niet-OR-leden erin plaatsnemen. Een aantal populaire vaste commissies zijn:

  • VGWM-commissie (veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu)/arbocommissie;
  • financieel-economische commissie;
  • arbeidsvoorwaardencommissie.

Voordelen

niet verplicht

agendapunten

Uw raad is uiteraard helemaal niet verplicht om commissies op te richten, maar het heeft wel een aantal voordelen. Het gaat erom dat u daar zelf een goede afweging in maakt. Omdat zo’n groep zich volledig op één onderwerp stort, kunnen de deelnemers er veel dieper in duiken – OR-leden hebben immers daarnaast ook nog vele andere thema’s op de agenda staan. Het betekent dat OR-leden zich niet meer continu met z’n allen over dat thema hoeven te buigen, waardoor er in vergaderingen tijd vrijkomt om uitgebreider over andere agendapunten te praten of meer onderwerpen in kortere tijd te behandelen. Ook commissieleden zelf kunnen er voordeel bij hebben: voor hen is het een kans om zich meer te specialiseren in een bepaald onderwerp.

Commissieleden

expertise

Een commissie of werkgroep kan volledig uit OR-leden bestaan, maar het kan ook een mooie gelegenheid zijn om andere werknemers bij de OR te betrekken. Dit kunnen mensen zijn die vanuit een bepaalde expertise of functie van toegevoegde waarde zijn, of mensen die het thema gewoon interessant vinden.

Inwerken

Het is verstandig om actieve werknemers zorgvuldig in te werken als zij plaatsnemen in een commissie of werkgroep. Zij moeten natuurlijk wel weten wat de taken van de commissie zijn, hoe de commissie te werk gaat en wat hun rol daarin is. Daarnaast zijn zij misschien nog volledig onbekend met omgangsvormen, procedures en werkwijzen van de OR. Een goede inwerkmethode is een nieuw commissielid te koppelen aan een ervaren lid, bij voorkeur iemand uit de OR die hem instrueert en begeleidt. De nieuwkomer valt dan niet in het diepe en heeft een vraagbaak.

Tijdelijke, vaste en onderdeelcommissies

Er zijn verschillende soorten commissies met elk een eigen duur en samenstelling:

  • Tijdelijke commissie: beperkte duur, één of meer OR-leden, kan geen overdracht van bevoegdheden krijgen (zoals het zelfstandig adviseren over een bepaald onderwerp of het geven of weigeren van instemming).
  • Vaste commissie: onbeperkte duur, meerderheid OR-leden, kan overdracht van OR-bevoegdheden krijgen.
  • Onderdeelcommissie (OC): onbeperkte duur, werknemers uit het onderdeel, kan overdracht van bevoegdheden krijgen.

De uitzondering bij de overdracht van bevoegdheden voor de vaste en onderdeelcommissie is dat alleen de OR een rechtsgeding kan aanspannen. Een tijdelijke commissie is een voorbereidingscommissie die uw OR voor een bepaalde periode ondersteunt en adviseert met betrekking tot een reorganisatie bijvoorbeeld.