6.1 Taken achterban
Werknemers kunnen aan allerlei verschillende taken een bijdrage leveren, al dan niet structureel. Voordat uw OR actieve werknemers inzet, moet wel duidelijk zijn welke taken er exact voor hen liggen en wat de OR van werknemers verwacht.
Oproep
hulp
Uiteraard kan de OR een open oproep doen voor hulp vanuit de organisatie, op welke manier dan ook. Maar dat is vaak niet ideaal. De kans bestaat dat niemand zich geroepen voelt te reageren op een vage, algemene oproep. Mensen denken dan al snel ‘iemand anders reageert wel’. Of ze durven zich niet te melden, omdat ze geen idee hebben waar ze aan beginnen.
Bij een algemene oproep krijgt u misschien wel reacties, maar dan is het de vraag of de meest geschikte mensen zich melden. Geef in uw oproep daarom duidelijk aan naar wie u op zoek bent en wat uw OR van geïnteresseerden verwacht.
Vereiste kwaliteiten
Formuleer in uw oproep een heldere taakomschrijving, inclusief kwaliteiten die daarvoor vereist of gewenst zijn. Heeft u helder op papier wat voor mensen nodig zijn, dan kunnen u en uw mederaadsleden misschien ook zelf gericht collega’s benaderen van wie zij denken dat ze geschikt zouden zijn.
Takenlijst
vergadering
Dat betekent natuurlijk ook dat de ondernemingsraad vooraf moet beslissen welke specifieke activiteiten u kunt uitbesteden aan actieve werknemers. Dat begint met het opstellen van een lijst van de OR-taken die er liggen. Vervolgens kunt u in een vergadering bespreken bij welke van die taken u actieve werknemers kunt inzetten. Dat kan gaan om een helpende hand, maar in sommige gevallen behoort de volledige uitbesteding van een taak ook tot de mogelijkheden.
Taken waarbij actieve werknemers de OR kunnen ondersteunen zijn bijvoorbeeld het verspreiden van enquêtes, helpen bij de organisatie van bijeenkomsten, meedenken over verbetering van de OR-site of meewerken aan artikelen voor de nieuwsbrief.
Lange of korte termijn
commissie
moeilijk
Er is ook nog onderscheid te maken tussen een lange- en kortetermijninvestering. Het is een optie om werkgroepen en commissies op te richten, waarbinnen werknemers langere tijd actief zijn (zie paragraaf 5.2), maar vooral in kleinere organisaties richt de OR vaak niet meer dan één of enkele commissies op. Daar komt bij dat het soms moeilijk is om werknemers te vinden die zin hebben om zich voor langere tijd aan OR-werk te binden.
Waarschijnlijk blijkt in de praktijk dat werknemers sneller te porren zijn voor het actief ondersteunen van de ondernemingsraad als ze weten dat het eenmalig of voor een korte periode is.
Specialiteit
tijd besparen
Sommige taken zal uw ondernemingsraad bij actieve werknemers neerleggen om tijd te besparen. Maar het is ook denkbaar dat werknemers bij het medezeggenschapswerk worden betrokken omdat zij een specialiteit bezitten die geen van de OR-leden (nog) heeft. In het kader hieronder vindt u een aantal voorbeelden van dit soort specialiteiten.
Voorbeelden specialiteiten
vaardigheden
nieuwsbrief
enquête
Uw ondernemingsraad kan vast wel wat hulp gebruiken. Gelukkig zijn er werknemers met allerlei vaardigheden die u mogelijk kunnen bijstaan:
- Is bijvoorbeeld geen enkel OR-lid echt goed in teksten schrijven? Misschien wil een medewerker van de communicatieafdeling of een collega die als hobby verhalen schrijft wel meehelpen met de nieuwsbrief of berichten op intranet.
- Heeft u hulp nodig bij het maken en opmaken van een digitale nieuwsbrief? Dan kan een werknemer van de IT-afdeling of een collega met programmeerkennis goed van pas komen.
- En een collega met goede onderzoeksvaardigheden is misschien wel bereid om te helpen bij het opstellen van een enquête en het analyseren van de resultaten ervan.
Beantwoord vragen werknemers
actief
De OR moet ervoor zorgen dat werknemers weten waar ze aan toe zijn voordat ze beslissen actief te worden. Zorg dus dat u potentiële actieve werknemers antwoord kunt geven op een aantal vragen. Werknemers willen meestal van tevoren weten:
- waar ze aan beginnen: welke taken moeten zij uitvoeren?
- wat ze daarvoor in huis moeten hebben: welke vaardigheden zijn vereist?
- hoeveel tijd gaan de werkzaamheden kosten?
- voor welke periode hun bijdrage wordt gevraagd: gaat het om een paar dagen of weken, of zelfs een jaar of langer?
Genoeg animo voor vrijwilligerswerk?
planning
Er wordt weleens gezegd dat mensen vandaag de dag niet meer warm te krijgen zijn voor vrijwilligerswerk. Dat is beslist niet waar. Maar het is wel zo dat bij het dagelijks leven tegenwoordig steeds meer planning komt kijken. Voor langer durende activiteiten zijn mensen daarom inderdaad moeilijker te porren dan vroeger. Verplichtingen voor een korte periode willen zij nog wel degelijk aangaan, zolang ze maar van tevoren weten dat het daar echt bij blijft en ze precies weten waar ze aan toe zijn.