U bent hier

OR & Medezeggenschap
Informatierecht9. Informatie voor en van de achterban9.4 Cyclus van informeren en raadplegen

9.4 Cyclus van informeren en raadplegen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: april 2014

patroon

De communicatie met de achterban kan het best plaatsvinden volgens een vast en herkenbaar patroon. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en is het voor alle betrokkenen duidelijk wat de OR met de input van de achterban doet.

9.4.1 Raadplegen

wensen

Als eerste peilt u bij de achterban de behoeften en wensen op een bepaald gebied. Zo weet u wat er leeft onder de werknemers en kan de raad voorstellen doen en besluiten nemen die draagvlak hebben.

9.4.2 Onderhandelen

inbouwen

Daarmee gaat de OR vervolgens bijvoorbeeld met de ondernemer om de tafel zitten. In dit overleg moet de ondernemingsraad namens de werknemers onderhandelen, een standpunt innemen en soms meteen een beslissing nemen. Als het enigszins mogelijk is, moet u echter een mogelijkheid inbouwen om nog een keer terug te gaan naar uw achterban voor nader overleg.

9.4.3 Informeren

uitkomst

Daarna is het van belang dat u de achterban op korte termijn weer informeert over de uitkomst van het overleg en hun rol hierin.

9.4.4 Reactie werknemers

insteek

Vanzelfsprekend komt daar weer een reactie op van de werknemers. De ondernemingsraad kan met deze informatie het overleg voortzetten, of het als insteek gebruiken voor een volgend overleg.