U bent hier

7.2 Beursgenoteerde ondernemingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: april 2014

Tabaksblat

Sinds 1 januari 2004 is voor beursgenoteerde bedrijven een Nederlandse gedragscode van toepassing: de ‘corporate governance code’ (gedragscode voor behoorlijk bestuur). Deze code is beter bekend als de Code Tabaksblat, naar de naam van de voorzitter van de commissie die de code heeft opgesteld. Ook wordt de code wel Code Frijns genoemd, naar de voorzitter van de commissie die de code heeft aangepast. Deze geactualiseerde en aangescherpte versie is op 1 januari 2009 in werking getreden.

Bestuur

gouden ­handdruk

De code geeft aan hoe het bestuur van een beursgenoteerd bedrijf ingedeeld moet worden. De samenstelling, taken en beloningen van bestuurders spelen daarbij een erg belangrijke rol. Veel regels in de gedragscode gaan daar op in. Zo mag een commissaris niet meer dan vijf commissariaten hebben, mag een ‘gouden handdruk’ hooguit één jaarsalaris bedragen en worden bestuurders nog maar benoemd voor een periode van vier jaar. Daarnaast bepaalt de gedragscode onder andere:

  • hoe het bestuur verantwoording moet afleggen;
  • hoe het toezicht op het bestuur is geregeld;
  • welke positie de aandeelhouders hebben en hoe zij beschermd worden.

Bonussen

bonussen

De code bevat daarnaast richtlijnen voor het uitkeren van bonussen. Bonussen moeten gekoppeld zijn aan het realiseren van doelstellingen en resultaten op de lange termijn. Ook heeft de raad van commissarissen de bevoegdheid om een beloning van falende bestuurders terug te vorderen.

Jaarverslag

In hun jaarverslag moeten de beursgenoteerde ondernemingen aangeven of ze de code toepassen of niet. En als ze daarvan afwijken, moeten ze uitleggen op welke punten en waarom. Dit ‘pas toe of leg uit’-principe is wettelijk vastgelegd in de regels voor het jaarverslag.

Bevoegdheden OR

informatie

De code levert geen bevoegdheden op voor de OR, maar door de verplichte vermelding in het jaarverslag krijgt de OR uiteindelijk meer informatie over de beloningsontwikkelingen aan de top. Daarmee is het agenderen van het beloningsbeleid op de overlegvergadering makkelijker gemaakt. De medezeggenschapsraad is door de code dus beter geïnformeerd.