7.1 Informatie over (top)inkomens
Harrewijn
In de artikelen 31d en 31e van de Wet op de ondernemingsraden vindt u het recht op informatie over de beloningsverhoudingen in de eigen onderneming vastgelegd. Dit informatierecht is ook wel bekend als de Wet Harrewijn, naar de initiatiefnemer van de wetswijziging.
7.1.1 Grootte onderneming
honderd
De artikelen en het recht op informatie over de beloningsverhoudingen zijn alleen van toepassing op ondernemingen met ten minste honderd werknemers. Werkt u in een kleinere organisatie, dan heeft u dus volgens de wet geen recht op deze informatie. Een personeelsvertegenwoordiging heeft om die reden nooit te maken met de Wet Harrewijn.
Uitzondering
familiebedrijf
In sommige gevallen geldt het informatierecht voor de OR toch niet, ook al heeft de organisatie meer dan honderd werknemers. Dat geldt namelijk bij:
- de (familie)bedrijven, waarvan de directeur grootaandeelhouder is;
- de zogenoemde ‘kleine’ en ‘middelgrote’ ondernemingen.
Uw onderneming valt onder de tweede uitzondering als uw organisatie voldoet aan ten minste twee van de volgende drie criteria:
- het balanstotaal is minder dan € 17,5 miljoen;
- de netto-omzet is minder dan € 35 miljoen;
- het gemiddelde aantal werknemers in uw organisatie is minder dan 250.
7.1.2 Inhoud informatie
schriftelijk
Uw ondernemingsraad heeft er recht op om minstens één keer per jaar schriftelijke informatie van de ondernemer te krijgen over de hoogte en de inhoud van alle op geld waardeerbare arbeidsvoorwaardelijke regelingen en afspraken per groep van in de onderneming werkzame personen. Daaronder vallen ook:
- de leden van directie;
- bestuur;
- Raad van Bestuur;
- Raad van Commissarissen;
- Raad van Toezicht.
Verhoudingen
procentueel
groep
Het gaat echter niet om de bedragen, maar om de onderlinge procentuele verhoudingen in een jaar en om de wijzigingen ten opzichte van het vorig jaar. Als een groep, het bestuur of de toezichthouder uit minder dan vijf personen bestaat, mag de bestuurder deze personen samenvoegen tot een groep van vijf of meer.
Wijzigingen
alert
Ook over tussentijdse wijzigingen in arbeidsvoorwaardelijke regelingen en afspraken behoort de bestuurder de OR te informeren. Wees extra alert op wijzigingen bij het aantreden van een nieuwe bestuurder of bij fusies en reorganisaties. Houd het loon van de bestuurder dan in de peiling!
7.1.3 Overleg
stijgen
De gedachte achter de Wet Harrewijn is dat er op basis van de verstrekte informatie overleg ontstaat over de inkomens aan de top. Vraag uzelf bijvoorbeeld af of deze meer stijgen dan die van de overige werknemers.
Constateert u (toenemende) loonverschillen, dan kunt u de ondernemer vragen een gemotiveerde onderbouwing te geven voor deze verschillen.
advies
Door de Wet Harrewijn krijgt de ondernemingsraad ook meer zicht op het aandeel van de loonkosten in de totale kostenontwikkeling van de onderneming. Dat is nuttig als de OR bijvoorbeeld advies moet uitbrengen over bedrijfseconomische of organisatorische besluiten.
Uitbreiding informatie over beloningen
voorleggen
Uw informatierechten op het gebied van beloningen worden verder uitgebreid. Binnenkort moeten bestuurders de verhouding tussen het salaris van de top en de gewone werknemer verplicht voorleggen aan de OR. Deze aanvulling op de wet Harrewijn wordt vastgelegd in de wet. De uitwerking en inwerkingtreding zijn nog niet bekend.