U bent hier

OR & Medezeggenschap
Beginnend OR-lid8. Het OR-werk draait om organisatie en planning8.3 De kracht van zelfkennis en gewoontes

8.3 De kracht van zelfkennis en gewoontes

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2014

mogelijkheden

feedback

Zelfkennis is onmisbaar om het OR-werk haalbaar en effectief te organiseren en plannen. Ga daarbij niet voorbij aan een eerlijke inschatting van uw eigen mogelijkheden en moeilijkheden met betrekking tot bijvoorbeeld lezen, schrijven, netwerken en presenteren. Het is belangrijk dat u uw zelfkennis aanvult met feedback van mederaadsleden. Streef er daarbij naar uzelf gewoontes aan te leren voor het maken van de week- en maandplanning, het lezen van e-mails, het voorbereiden van vergaderingen of het inplannen van tijd voor zelfstudie. In het begin vergt dit veel discipline, maar zodra deze onderdelen van het OR-werk echte gewoontes worden, zult u merken dat het steeds meer vanzelf gaat.

8.3.1 Zelfkennis

SWOT-analyse

Er zijn verschillende hulpmiddelen en methoden om aan uw zelfkennis te werken. Dat kan bijvoorbeeld via een SWOT-analyse. SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Vrij vertaald naar het Nederlands komt dat neer op: sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Probeer dit maar eens voor uzelf op papier te zetten. U doet dat door de volgende vragen te beantwoorden:

  • Strength: wat zijn mijn kwaliteiten?
  • Weaknesses: wat zijn mijn ontwikkelpunten?
  • Opportunities: welke kansen krijg ik door het OR-werk?
  • Threats: welke bedreigingen levert het OR-werk?

Wilt u de SWOT-analyse nog vollediger maken? Vraag dan uw mederaadsleden om feedback op de vaardigheden die u wilt ontwikkelen.

8.3.2 Gewoontes

gewoonte­patronen

mentor

Nieuw gedrag aanleren is ontzettend lastig. Maar dat is wel precies wat u moet doen als u net de OR instapt. U krijgt tenslotte een hoop nieuwe taken en verantwoordelijkheden die u moet inpassen in uw gewoontepatronen. Structureren helpt. Een vaste OR-dag (of -middag) dwingt u deze tijd vrij te houden en te gebruiken voor OR-werk. Uzelf opdrachten geven met deadlines helpt. Maak er ook een vaste gewoonte van om leeswerk aandachtig door te nemen. Tenslotte kan het zo zijn – zeker in de eerste fase van het OR-lidmaatschap – dat u gewoonweg niet weet wat te doen. Wat en hoe moet u iets aanpakken? Waar moet u zijn of bij wie? Wat moet u met eventueel verzamelde kennis en informatie doen? Wees open, eerlijk en assertief. Vraag uw mentor om hulp.

Het is beter om slechte gewoontes snel af te leren

Slechte gewoontes zijn ineffectieve gewoontes. Denk aan uitstellen, vermijden, niet komen opdagen, te lang denken en uiteindelijk niks doen, overal tegenop zien, of niks willen delen. Het richten op bijzaken verslapt uw focus en het vermogen om effectief te werken. Schakel ze uit!