4. Zakelijk reizen met eigen vervoer
Onderzoek laat zien dat veel werknemers ook na de coronacrisis willen blijven thuiswerken. Steeds meer werkgevers denken daarom nu al na over de toekomst van hun wagenpark. De auto van de zaak is dus minder vanzelfsprekend. In plaats daarvan kan een organisatie een vergoeding per kilometer geven voor zakelijke reizen die werknemers maken met een eigen vervoermiddel (zoals een eigen auto, fiets, motor of te voet).
voorwaarden
zakelijkheid van gebruik
Onder voorwaarden kan een werkgever een onbelaste vergoeding geven voor de zakelijke reiskosten van werknemers. Soms speelt niet alleen de zakelijkheid van de door werknemers gereisde kilometers een rol, maar ook de zakelijkheid van het gebruik van het eigen vervoermiddel. Gebruikt de werknemer een eigen vervoermiddel voor het werk, terwijl de werkgever hem voor de betreffende zakelijke reis een vervoermiddel ter beschikking stelt? Dan zijn de met die eigen auto afgelegde zakelijke kilometers alleen onbelast te vergoeden als de werknemer zijn eigen auto wegens een zakelijke achtergrond gebruikt, bijvoorbeeld omdat de auto van de zaak ter reparatie bij de garage staat.
Gebruikt een werknemer om privéredenen zijn eigen auto, dan kan een werkgever die zakelijke kilometers alleen onbelast vergoeden als hij de vergoeding ten laste van de vrije ruimte brengt. Als de vrije ruimte niet wordt overschreden, is de vergoeding ook voor hem onbelast.