U bent hier

8.4 Ter beschikking stellen van vervoerbewijzen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2022

Een werkgever kan de volgende vervoerbewijzen onbelast ter beschikking stellen aan de werknemer: losse plaatsbewijzen voor zakelijke reizen (gerichte vrijstelling), ov-abonnementen (nihilwaardering), voordeelabonnementen die recht geven op een korting van maximaal 50% op de standaardtarieven (nihilwaardering).

8.4.1 Losse plaatsbewijzen

Er is sprake van vervoer vanwege de werkgever. De werkgever mag de plaatsbewijzen onbelast aan de werknemer ter beschikking stellen, omdat er een gerichte vrijstelling geldt. Het is niet toegestaan om daarnaast nog een onbelaste reiskostenvergoeding te betalen. Dit mag alleen voor het deel van de reis waarvoor de vervoerbewijzen niet gelden.

8.4.2 Ov-abonnementen

zakelijke reizen

Een terbeschikkingstelling van een ov-abonnement kan onbelast gebeuren als het abonnement (ook) voor zakelijke reizen wordt gebruikt. Dan is aanwijzing als eindheffingsloon niet nodig, omdat de terbeschikkingstelling onbelast is omdat die als waarde € 0 krijgt (nihilwaardering).

Gebruikt een werknemer het ov-abonnement niet voor zakelijke reizen, dan is de factuurwaarde loon voor de werknemer. Het is wel mogelijk om dat loon aan te wijzen als eindheffingsloon (vrije ruimte).

8.4.3 Voordeelabonnement

maximaal 50% korting

Een terbeschikkingstelling van een voordeelkaart is onbelast als de werknemer de kaart (ook) voor zakelijke reizen gebruikt. Verder mag de kaart maximaal 50% korting geven op de standaardtarieven. Deze terbeschikkingstelling is onbelast vanwege het feit dat deze als waarde € 0 krijgt (nihilwaardering).