U bent hier

5.7 In de loonaangifte

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2022

De bijtelling wegens privégebruik van de auto van de zaak moet ook terugkomen in de loonaangifte. Dit onderdeel van het te belasten loon van de werknemer waarover een werkgever alle loonheffingen berekent, moet hij specifiek benoemen. Dit geldt ook voor de eventuele eigen bijdrage die de werknemer betaalt voor het privégebruik.

Werknemersgegevens

tijdsevenredig

In het deel van de loonaangifte met de werknemersgegevens vermeldt een organisatie de bijtelling wegens privégebruik in de rubriek Waarde privégebruik auto. Het gaat hierbij om het bedrag dat (tijdsevenredig) voor dat betreffende tijdvak geldt en vóór aftrek van een eventuele eigen bijdrage van de werknemer. Deze rubriek is verplicht. Dus ook als een bijtelling niet nodig is, moet een organisatie hier een bedrag invullen; dit zal dan € 0 zijn.

Als de werknemer tegelijkertijd de beschikking heeft over twee of meer auto’s waarvoor bijtellen nodig is, moet een werkgever het cumulatieve bedrag aan waardes van het privégebruik van die auto’s opnemen.

Eigen bijdrage

verplicht

De eventuele eigen bijdrage die de werknemer betaalt voor het privégebruik, vermeldt een werkgever ook in het deel van de aangifte loonheffingen met de werknemersgegevens. Dit doet hij in de rubriek Werknemersbijdrage privégebruik auto. Hierbij gaat het om het bedrag dat de werknemer in dat betreffende tijdvak heeft bijgedragen. Dit is ook een verplicht in te vullen rubriek. Een organisatie vult hier dus € 0 in als de werknemer niets voor het privégebruik hoeft te betalen. Let op dat de werknemersbijdrage op jaarbasis niet hoger mag zijn dan de waarde van het privégebruik op jaarbasis (zie paragraaf 5.4).

Geen bijtelling, toch specificeren!

reden

bestelauto

Als een bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak niet nodig is, moet een werkgever in de loonaangifte bij de werknemersgegevens de reden hiervan opgeven. Dit doet hij in de rubriek Code reden geen bijtelling. Hierbij heeft hij de keuze uit de volgende codes:

  • Code 1: Afspraak via werkgever met de Belastingdienst.
  • Code 2: Werknemer heeft een Verklaring geen privégebruik auto van de Belastingdienst.
  • Code 3: Ander bewijs personen- en bestelauto.
  • Code 4: Code is vervallen.
  • Code 5: Doorlopend afwisselend gebruik bestelauto.
  • Code 6: Code is vervallen.
  • Code 7: Werknemer heeft een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ van de Belastingdienst.