2.2 Andere aangiftesoftware
beveiligt de communicatie
U kunt ook aangifte loonheffingen doen met zelfontwikkelde of aangekochte aangifte- of administratiesoftware. U moet dan via Digipoort aangifte doen, waarvoor een PKIoverheid services servercertificaat nodig is. Dit certificaat is een computerbestand dat werkt als een digitaal paspoort, en beveiligt de communicatie met elektronische overheidsapplicaties en diensten. U heeft niet per se een nieuw certificaat nodig; als uw organisatie voor bijvoorbeeld de BTW-aangifte al een (geldig) PKIoverheid services servercertificaat heeft, is dit ook voor de loonaangifte bruikbaar. Verder moet uw software uiteraard geschikt zijn voor Digipoort.
Uw softwareleverancier moet ervoor zorgen dat de software aan de inhoudelijke en technische specificaties voldoet die de Belastingdienst van uw loonaangifte vereist.
Kanaal
afhankelijk van de grootte
Digipoort heeft verschillende kanalen beschikbaar voor de loonaangifte, afhankelijk van de grootte van uw bericht:
- ≤ 15 MB: het standaardberichtenkanaal (WUS);
- > 15 MB en ≤ 80 MB: naar keuze het standaardberichtenkanaal (WUS) of het groteberichtenkanaal (FTP), waarbij soms het comprimeren van de berichten nodig is;
- > 80 MB: het groteberichtenkanaal (FTP).
Uw software moet geschikt zijn voor het betreffende kanaal. Voor het groteberichtenkanaal heeft u bovendien een FTP-account bij Logius nodig. Het kan zijn dat uw softwareleverancier dat al heeft geregeld.
punt van aandacht
Een wisseling van softwarepakket is een punt van aandacht. Van belang is dan namelijk dat u moet kunnen doorgaan met voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR), hetzelfde nummer inkomstenverhouding (IKV) moet kunnen blijven gebruiken en dezelfde begindatum van de IKV. Verder moet u oude loonaangiften kunnen corrigeren die met het vorige softwarepakket zijn ingediend – dus met die betreffende software! – óók over voorgaande jaren.
Om onaangename verrassingen te voorkomen, moet u zich vóór een wisseling van softwarepakket goed (laten) informeren. Maak ook eventueel afspraken met de oude softwareleverancier over de situatie na de wisseling.