U bent hier

9.2 Bescherming

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

beperken of wegnemen

Uw onderneming heeft diverse mogelijkheden om zich tegen aansprakelijkstelling op grond van de inleners- en ketenaansprakelijkheid te beschermen. Het kan gaan van het beperken van (het risico op) de aansprakelijkheid tot het volledig wegnemen ervan.

Voorkoming aansprakelijkheid achterstallig loon

niets te verwijten

De enige mogelijkheid om aansprakelijkstelling voor het loon in een keten te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat uw onderneming niets te verwijten valt rond dat achterstallige loon. Dat moet u dan bij de rechter aannemelijk kunnen maken. Overigens kunt u zich als werkgever niet op deze niet-verwijtbaarheid beroepen, maar alleen als opdrachtgever. Als werkgever van de betreffende werknemers bent u op grond van de arbeidsovereenkomst namelijk altijd aansprakelijk voor hun loonbetaling.

Administratie

stelt de schuld vast

Sowieso helpt het als u een goede administratie kunt overleggen. De Belastingdienst stelt de schuld voor de inleners- of ketenaansprakelijkheid namelijk vast aan de hand van de administratie van die van de uitlener of onderaannemer, maar kan hierbij ook uw administratie gebruiken. Als op grond van geen van de geraadpleegde administraties het betreffende loonbedrag kan worden vastgesteld, zal de fiscus dit bedrag schatten én eventueel de bijbehorende loonheffingen onder toepassing van het anoniementarief vaststellen. Dat zal uw onderneming waarschijnlijk meer geld kosten dan nodig is.

Verklaring

recente Verklaring

op dat moment

voorbehoudverklaring

U kunt verder de uitlener of onderaannemer om een recente Verklaring betalingsgedrag vragen. Het is de Belastingdienst die zo’n verklaring afgeeft, waarmee de fiscus dan verklaart dat de uitlener of onderaannemer op dat moment aan de betalingsverplichtingen rond de loonheffingen heeft voldaan. Er zijn twee soorten mogelijk:

  • een schone verklaring: als de uitlener dan wel onderaannemer alle aangegeven en eventuele nageheven loonheffingen heeft betaald en zekerheid heeft gegeven tot het bedrag van de belastingaanslag(en).
  • een voorbehoudverklaring: als de uitlener dan wel onderaannemer alle loonheffingen heeft betaald, behalve die waarvoor de fiscus uitstel van betaling heeft gegeven vanwege een bezwaar of (hoger) beroep en die waarvoor een betalingsregeling is getroffen, en hij die regeling ook nakomt.

De Verklaring betalingsgedrag geeft u een beter beeld van het aansprakelijkheidsrisico dat u loopt met de betreffende uitlener of onderaannemer. De verklaring biedt dus geen bescherming tegen aansprakelijkstelling, maar helpt u wel het risico erop beter in te schatten.

Disculpatie

In de situatie dat het niemand is te verwijten dat de verschuldigde loonheffingen niet zijn betaald, geldt de inleners- of ketenaansprakelijkheid niet. Dit kan bijvoorbeeld spelen bij een plotseling verslechterde economische situatie of uitzonderlijk slechte meteorologische omstandigheden. Uw organisatie kan dan als inlener of aannemer een beroep doen op de disculpatieregeling.

Een beroep op de disculpatieregeling slaagt alleen als het ook de uitlener of onderaannemer(s) – ofwel de gehele keten – niet te verwijten is dat niet aan de betalingsverplichtingen is voldaan.

G-rekening

deel factuur­bedrag

voorwaarden

manuren­administratie

U kunt het risico van aansprakelijkstelling beperken door het deel van het factuurbedrag dat bestemd is voor de loonheffingen op een geblokkeerde rekening van de uitlener of onderaannemer te storten. De uitlener of onderaannemer kan die rekening alleen gebruiken voor het betalen van belastingen aan de Belastingdienst of doorstortingen naar andere g-rekeningen. Voor het bedrag dat u op de g-rekening stort, kan uw onderneming niet meer aansprakelijk worden gesteld als aan deze voorwaarden wordt voldaan:

  • De factuur van de uitlener of onderaannemer voldoet aan de factuureisen volgens artikel 35a van de Wet op de omzetbelasting 1968.
  • De factuur vermeldt ook het nummer of kenmerk van de overeenkomst op grond waarvan hij personeel heeft uitgeleend, de periode waarin de prestatie(s) is of zijn verricht en een beschrijving van het werk waarvoor u betaalt.
  • De factuurgegevens moeten eenvoudig zijn terug te vinden in uw administratie.
  • U moet een manurenadministratie bijhouden waarmee de Belastingdienst uw aansprakelijkheid voor het uitgevoerde werk kan vaststellen. Een voorbeeld van zo’n urenadministratie vindt u op belastingdienst.nl (zoek op ‘vastlegging gewerkte uren’).

Storting op de g-rekening biedt geen vrijwaring als de uitlener of onderaannemer failliet is of is toegelaten tot een wettelijke schuldsaneringsregeling. Het op de g-rekening gestorte bedrag valt dan onder de (faillissements)boedel.

bedrag niet te laag

deblokkering

U spreekt samen met de uitlener of onderaannemer af welk deel van de factuur u op zijn g-rekening stort. Hierbij is het in uw belang dat dit bedrag niet te laag is, omdat u dan het risico tot aansprakelijkstelling te weinig afdekt. Het is in het belang van de uitlener of onderaannemer dat dit bedrag niet te hoog is, omdat hij dan niet zo eenvoudig over zijn geld kan beschikken. Voor een overtollig saldo op de g-rekening moet hij de Belastingdienst namelijk om deblokkering vragen. Door de coronacrisis hanteert de fiscus overigens tot 2023 een versoepeld beleid voor deblokkering.

Register

ingeschreven

Bij inlening van personeel is volledige vrijwaring van aansprakelijkheid mogelijk. Hiervoor moet het gaan om een uitlener die aan de NEN 4400-1- of NEN 4400-2-norm voldoet én staat ingeschreven in het register van de Stichting van de Arbeid (SNA). Op sna.nl vindt u een overzicht van de uitzendondernemingen die aan deze eisen voldoen.

direct inzicht geven

Verder moet de factuur van de uitlener het nummer of kenmerk vermelden van de overeenkomst die eraan ten grondslag ligt, het/de tijdvak(ken) waarvoor de factuur geldt en de omschrijving of het kenmerk van het werk waarvoor de factuur geldt. U moet als inlener bovendien 25% van het factuurbedrag (inclusief BTW) op de g-rekening van de uitlener storten, onder vermelding van het factuurnummer en eventuele andere identificerende gegevens van de factuur. Verder moet uw administratie direct inzicht geven in de gegevens van de inlening, de manurenadministratie en betalingen. Ook moet u de identiteit van het ingeleende personeel kunnen aantonen en hun geldige verblijfs- of tewerkstellingsvergunning (als die nodig is).

Bezwaar maken tegen aansprakelijkstelling

binnen zes weken

De Belastingdienst stelt uw onderneming via een beschikking aansprakelijk voor de loonheffingen die de uitlener of onderaannemer niet heeft betaald. U kunt binnen zes weken na dagtekening ervan tegen de beschikking in bezwaar gaan, zowel tegen de aansprakelijkstelling op zich als tegen de hoogte ervan.