U bent hier

9.1 Soorten aansprakelijkheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

Uw onderneming kan met diverse vormen van aansprakelijkheid te maken krijgen. In dit hoofdstuk komen de inlenersaansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheid aan bod.

Inlenersaansprakelijkheid

onder leiding of toezicht

Bij het inlenen van personeel gaan de arbeidskrachten onder leiding of toezicht van uw organisatie aan de slag, maar blijft de uitlener hun werkgever.

Een voorbeeld van ingeleend personeel zijn uitzendkrachten. De uitzendkrachten zijn in dienst bij het uitzendbureau, maar verrichten werkzaamheden bij uw onderneming op uitzendbasis.

verantwoordelijk

De uitlener is als werkgever verantwoordelijk voor de berekening en afdracht van de loonheffingen over het salaris dat de arbeidskrachten hebben verdiend met hun werkzaamheden bij uw organisatie. Als de uitlener zijn betalingsverplichting niet nakomt, kan uw onderneming als inlener aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen (en BTW).

aanneming van werk

Het kan overigens zijn dat de uitlener de leiding of het toezicht blijft houden over de arbeidskrachten. In dat geval is er geen sprake van inlening maar van aanneming van werk. U kunt dan ook niet met inlenersaansprakelijkheid te maken krijgen, maar mogelijk wel met ketenaansprakelijkheid (zie hierna).

Ketenaansprakelijkheid

elke schakel

Een keten bestaat uit een opdrachtgever, (hoofd)aannemer en (onder)aannemer(s). Op grond van de ketenaansprakelijkheid kan elke schakel in de keten aansprakelijk worden gesteld voor de verschuldigde loonheffingen van alle volgende (lagere) schakels. De Belastingdienst kan uw onderneming als aannemer in zo’n keten van uitbesteding van werk van stoffelijke aard – zijnde een tastbaar product zoals een weg of kleding – hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de loonheffingen die uw onderaannemer of onderonderaannemer et cetera niet heeft betaald.

Ook aansprakelijk voor achterstallig loon

uitvoerende werknemers

Op grond van de ketenaansprakelijkheid voor loon kan elke schakel in een keten waarbij wordt gewerkt op basis van overeenkomsten van opdracht of aanneming van werk aansprakelijk worden gesteld voor de betaling van het loon van de uitvoerende werknemers. Hierbij kan het gaan om te weinig betaald loon in vergelijking met waar de werknemers recht op hebben volgens de individuele of collectieve arbeidsovereenkomsten of op grond van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML).