U bent hier

2.5 Startersonderzoeken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2017

plichten werkgeverschap

Startende ondernemers hebben in het begin meestal nog niet zo veel aandacht voor hun fiscale verplichtingen, zeker niet voor de plichten die bij het werkgeverschap horen. Ook ontbreekt het starters vaak aan kennis en ervaring op dat gebied. Daarom geeft de Belastingdienst speciale aandacht aan startende ondernemingen.

De startende onderneming die werknemers in dienst neemt en dus werkgever wordt, krijgt er vele (administratieve) verplichtingen bij. Op rendement.nl/salarisdossier vindt u een heel traject met tools over de administratieve zaken bij de indiensttreding van werknemers.

Voorlichting

voorlichting

Door een startersonderzoek in te stellen kan de fiscus een werkgever al in een vroeg stadium wijzen op zijn verplichtingen en eventuele missers in de (salaris)administratie. Zo’n onderzoek is meestal meer gericht op het geven van voorlichting. Als de fiscus geen startersonderzoek bij uw startende onderneming instelt, kunt u er zelf ook naar vragen. Verder kan het Handboek Loonheffingen informatie bieden – te downloaden via rendement.nl/salarisdossier – en kunt u met vragen altijd terecht bij de BelastingTelefoon (0800 0543).

problemen voorkomen

Startersonderzoeken zijn ook van belang binnen horizontaal toezicht (zie paragraaf 1.2). Door al in een vroeg stadium met een starter in gesprek te gaan en voorlichting te geven over fiscale kwesties, kunnen namelijk veel problemen worden voorkomen. Het toezicht door de Belastingdienst verschuift daarmee van het slechts achteraf controleren en eventueel naheffen, naar het geven van voorlichting vooraf en in een vroeg stadium al kunnen signaleren en ingrijpen, en dus het voorkomen van fiscale missers.

Startende ondernemingen kunnen niet alleen bij de Belastingdienst terecht. Zo organiseert de Kamer van Koophandel in veel regio’s speciale voorlichtingsavonden (zie de website kvk.nl) en is op internet veel startersinformatie te vinden, zoals op de website Ondernemersplein.nl.