2.4 Fraudeonderzoeken
werkgever als verdachte
De Belastingdienst kan een fraudeonderzoek bij uw onderneming instellen. Hierbij geldt de werkgever als verdachte, met dezelfde rechten als ieder andere verdachte in een willekeurig ander strafrechtelijk onderzoek. Bij een eventueel verhoor is hij bijvoorbeeld niet verplicht om te antwoorden.
Bij een fraudeonderzoek gelden er andere regels dan bij een reguliere controle en moet uw onderneming ook altijd een advocaat of adviseur in de arm nemen.
Voor een fraudeonderzoek komt de controleambtenaar van de Belastingdienst meestal op bezoek samen met de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), Inspectie SZW, de officier van justitie (het Openbaar Ministerie) en de politie.
Inval
administratie in beslag
Een fraudeonderzoek wordt nooit van tevoren aangekondigd vanwege het risico dat dit juist ineffectief is: de frauderende onderneming zou dan de kans krijgen om de administratie te vernietigen of te verbergen. Bij een fraudeonderzoek doet de inspecteur dan ook een inval bij de onderneming en neemt hij de gehele administratie in beslag om die ergens anders uitvoerig te kunnen controleren.
Als de belastinginspecteur de administratie (deels) buiten de onderneming brengt, moet u (of uw adviseur) een overzicht van die betreffende onderdelen opstellen en dat door hem laten ondertekenen. Op die manier kunt u altijd controleren in hoeverre u de administratie weer terugkrijgt.
Als de controleambtenaar tijdens een gewoon onderzoek een vermoeden van fraude krijgt, kan hij de ingestelde controle laten overgaan in een (gericht) fraudeonderzoek.