U bent hier

2.1 Aansprakelijkheidsonderzoeken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2017

claim bij andere partijen

Heeft een onderneming te weinig loonheffingen afgedragen, dan zal de Belastingdienst het tekort in eerste instantie bij die betreffende werkgever opeisen. Soms kan de fiscus die claim van nog verschuldigde loonheffingen echter ook bij andere partijen neerleggen.

Nauwkeurig

zeer nauwkeurig

Voor de aansprakelijkstelling van derden moet de fiscus eerst een onderzoek instellen om erachter te komen wie aansprakelijk kan worden gesteld voor de loonheffingen die de betreffende werkgever niet heeft afgedragen, en voor welk bedrag. Omdat deze onderzoeken zeer nauwkeurig moeten gebeuren, worden de hiermee belaste belastinginspecteurs hiervoor speciaal opgeleid.

Vaak gaat er ook aardig wat correspondentie aan de aansprakelijkstelling vooraf, omdat het meestal om aanzienlijke bedragen gaat waarvoor geen enkele partij aansprakelijk gesteld wil worden.

Inleners- en ketenaansprakelijkheid

misbruik voorkomen

Om misbruik van het inlenen van personeel en de uitbesteding van werk bij de afdracht van loonheffingen te voorkomen, zijn de inleners- en ketenaansprakelijkheid in het leven geroepen:

  • Op grond van inlenersaansprakelijkheid kan de fiscus de inlener van personeel (evenals de doorlener) aansprakelijk stellen voor de door de uitlener nog verschuldigde loonheffingen.
  • Op grond van ketenaansprakelijkheid kan de fiscus de (onder)aannemer van een werk aansprakelijk stellen voor de door zijn onderaannemer nog verschuldigde loonheffingen.

risico beperken

De inlener of (onder)aannemer kan het risico op aansprakelijkstelling beperken door het deel van het factuurbedrag dat ziet op de verschuldigde loonheffingen op de geblokkeerde rekening (g-rekening) van zijn uitlener of onderaannemer te storten.