U bent hier

12.6 Hulpmiddelen bij het werk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: april 2022

apparatuur

Werknemers kunnen voor hun werk bepaalde apparatuur of gereedschappen gebruiken. Onder voorwaarden kunt u zulke hulpmiddelen onbelast verstrekken of ter beschikking stellen. Hiervoor bestaan twee gerichte vrijstellingen: voor noodzakelijk materieel en voor niet-noodzakelijk materieel.

12.6.1 Noodzakelijke hulpmiddelen

gereedschap

noodzakelijk

Voor verstrekte en ter beschikking gestelde gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur geldt een gerichte vrijstelling als u ze als eindheffingsloon aanwijst en ze noodzakelijk zijn. Er wordt aan dit noodzakelijkheidscriterium voldaan als:

  • de hulpmiddelen naar uw redelijke oordeel noodzakelijk zijn voor behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking;
  • u de hulpmiddelen betaalt;
  • de werknemer de voorziening moet teruggeven of vergoeden als deze niet langer noodzakelijk is.

12.6.2 Niet-noodzakelijke hulpmiddelen

zakelijk gebruik

Als er geen sprake is van noodzakelijke gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur, kunt u hulpmiddelen onder voorwaarden toch onbelast verstrekken of ter beschikking stellen aan werknemers als zij die minstens 90% zakelijk gebruiken.

Overige vormen van loon in natura

  • Producten uit het eigen bedrijf

Personeelskorting mag alleen onbelast blijven als de producten niet branchevreemd zijn. U mag 20% korting geven met een maximum van € 500 per werknemer per jaar.

  • Extraterritoriale kosten

fitness

Dit zijn kosten die werknemers maken vanwege hun tijdelijke verblijf buiten het land van herkomst. Verstrekkingen die u geeft ter voorkoming van extraterritoriale kosten zijn gericht vrijgesteld. In de praktijk zult u waarschijnlijk eerder een vergoeding geven. Dan moet u de kosten aannemelijk maken. U mag ook de 30%-regeling toepassen. Lees daarover meer op rendement.nl/fiscaaldossier.

  • Fitness op de werkplek

Voor op de werkplek ter beschikking gestelde fitness geldt een nihilwaardering. Die geldt echt alleen voor conditie- of krachttraining oftewel voor ‘fiscale’ fitness. Andere faciliteiten – zoals een sauna – kunnen alleen onbelast via de vrije ruimte. De buiten de werkplek verstrekte of ter beschikking gestelde fitness vormt belast loon en kan ook alleen via de vrije ruimte onbelast blijven.

  • Werkkleding

Voor ter beschikking gestelde werkkleding geldt een nihilwaardering als de werknemers de kleding (deels) op de werkplek dragen. Er gelden wel aanvullende voorwaarden. Die vindt u op rendement.nl/fiscaaldossier.

Een verstrekking van kleding vormt overigens altijd belast loon, ongeacht of het daarbij om werkkleding gaat. U mag die eventueel wel onderbrengen in de vrije ruimte.