U bent hier

12.3 Reis en verblijf

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: april 2022

openbaar vervoer

zakelijk gebruik

Voor zakelijke reizen kunt u altijd onbelast € 0,19 per kilometer vergoeden. Als werknemers voor het werk met het openbaar vervoer reizen, kunt u hen óók voorzien van losse vervoerbewijzen, ov-abonnementen of voordeelabonnementen. Dit kan onder voorwaarden onbelast vanwege een gerichte vrijstelling. De regels voor het vergoeden of verstrekken van zakelijke vervoersbewijzen vindt u in de vorige uitgave uit deze reeks van themadossiers. De regels kort:

  • Voor de verstrekking of terbeschikkingstelling van losse vervoerbewijzen geldt een gerichte vrijstelling.
  • U kunt een abonnement voor het openbaar vervoer – zoals een trajectkaart of ov-jaarkaart – onbelast aan de werknemers verstrekken als zij het voldoende zakelijk gebruiken.

12.3.1 Zakelijk verblijf

ambulant

Verstrekkingen die u uitdeelt ter voorkoming van kosten van tijdelijk verblijf zijn onder voorwaarden gericht vrijgesteld. Er is sprake van tijdelijk verblijf bij werknemers die:

  • als ambulant aangemerkt kunnen worden: ze reizen vanuit thuis steeds naar verschillende arbeidsplaatsen of reizen normaal gesproken op minstens één dag per week heen en weer tussen hun woning en dezelfde arbeidsplaats en dat maximaal 20 dagen (het 20-dagencriterium);
  • heen en weer reizen tussen een tijdelijke verblijfplaats en de werkplek omdat er zakelijke redenen zijn om (nog) niet bij die werkplek te gaan wonen.

Maaltijd

Van gericht vrijgestelde maaltijden die deel uitmaken van tijdelijke verblijfskosten is bijvoorbeeld sprake bij:

  • aantoonbaar zakelijke besprekingen;
  • dienstreizen;
  • reizen van ambulante en mobiele werknemers;
  • werkzaamheden op een niet-permanente locatie.

Zakelijke maaltijden

bijkomstig

externe ­cateraar

U kunt andere maaltijden gericht vrijgesteld verstrekken als ze een meer dan bijkomstig zakelijk karakter hebben.

Gedeelde bedrijfskantine

Als werknemers eten in een kantine met een externe cateraar, moet u het totale aantal maaltijden bijhouden en de door de werknemers betaalde eigen bijdragen. Het resultaat moet in de vrije ruimte.