U bent hier

Onderneming & Salaris
Auto van de zaak9. Privégebruik bestelauto van de zaak9.5 Verbod op privégebruik

9.5 Verbod op privégebruik

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

De loonbijtelling wegens privégebruik mag ook achterwege blijven als u de werknemers verbiedt om de bestelauto van de zaak privé te gebruiken.

Naleving

toezicht

Als voorwaarde voor het niet bijtellen geldt dat u het verbod op privégebruik in een schriftelijke afspraak met de werknemer vastlegt en deze afspraak bij de loonadministratie bewaart. Verder moet u (aantoonbaar) voldoende toezicht houden op naleving (of overtreding) van het verbod en uw bevindingen daarbij vastleggen.

Controle op privégebruik voor dga

Voor een dga is een verbod op privégebruik van de auto in de arbeidsovereenkomst niet voldoende om onder de bijtelling uit te komen. Daarvoor moet een reële controle op dat verbod plaatsvinden. De dga kan eigenlijk alleen aan de bijtelling voor een bestelauto ontkomen door de bestelauto niet meer dan 500 kilometer per jaar privé te gebruiken, of door de bestelauto helemaal niet privé te gebruiken en dan een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ van de Belastingdienst in te dienen.

sanctie

Ook moet uw onderneming een passende sanctie opleggen bij overtreding van het verbod (zie paragraaf 2.5). Via rendement.nl/fadossier kunt u de voorbeeldafspraak van de Belastingdienst voor het verbod op privégebruik downloaden.

Collectieve afspraak

lasten

Het is ook mogelijk om met de Belastingdienst een collectieve afspraak te maken voor een verbod op het privégebruik van bestelauto’s. Het grote voordeel van zo’n collectieve afspraak voor meerdere werknemers ineens is dat de loonbijtelling en rittenregistratie niet meer nodig zijn: de gemaakte afspraak geldt als bewijs. Uw administratieve lasten worden op die manier lager.