U bent hier

Onderneming & Salaris
Arbeidsvoorwaarden2. Wet- en regelgeving voor vastleggen en wijzigen2.2 Arbeidsovereenkomst

2.2 Arbeidsovereenkomst

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

bepaalde of onbepaalde tijd

Er is niet één arbeidsovereenkomst. De werkgever kan immers een overeenkomst aangaan voor bepaalde of onbepaalde tijd en voor sommige arbeidskrachten bestaan specifieke arbeidsovereenkomsten: een oproepovereenkomst, een detacheringsovereenkomst of een uitzendovereenkomst. Dit hoofdstuk richt zich op de overeenkomst die de werkgever sluit met een werknemer die bij de organisatie in dienst komt, dus een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd.

Elke arbeidsovereenkomst bevat de rechten en plichten van de werknemer en de werkgever. De overeenkomst is voor een deel maatwerk: de werkgever kan aanvullende afspraken in de vorm van een beding erin opnemen.

Aangaan arbeidsovereenkomst

mondeling

schriftelijk

In principe is het mogelijk om de arbeidsovereenkomst mondeling aan te gaan (tenzij de cao iets anders voorschrijft). Schriftelijk heeft echter de voorkeur, omdat er dan bewijs is van de aanvaarding en afspraken. De wettelijke afspraken over het aangaan van een arbeidsovereenkomst zijn terug te vinden in boek 7, titel 10 van het Burgerlijk Wetboek.

Schriftelijk

bedingen

De werkgever kan niet alle afspraken rondom het dienstverband mondeling afspreken. Zo moet hij bedingen schriftelijk overeenkomen, omdat ze anders niet geldig zijn. Ook moet de werkgever volgens artikel 7:655 BW een aantal gegevens op schrift stellen, zoals de functie en de indiensttredingsdatum (zie ook hoofdstuk 4). De werkgever kan hiervoor de schriftelijke arbeidsovereenkomst gebruiken.