U bent hier

Onderneming & Salaris
Arbeidsvoorwaarden9. Arbeidsvoorwaarden om het goede te doen9.3 Milieuvriendelijk reizen

9.3 Milieuvriendelijk reizen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

zakelijk
 vervoer

Werkgevers hebben de mogelijkheid om werknemers meer flexibiliteit te geven bij het kiezen van hun zakelijke vervoer. Deze flexibele manier van omgaan met reizen sluit goed aan bij hybride werken. Er zijn verschillende manieren om duurzamer te reizen.

9.3.1 Verschillende vervoerssoorten combineren

Het gebruik van een mobiliteitsbudget wordt steeds gangbaarder. Werknemers krijgen (bijvoorbeeld) maandelijks een bedrag waarmee ze alle reiskosten voor hun werk kunnen betalen. Werknemers beheren zelf dit budget en kiezen hoe ze naar het werk gaan. Zo kunnen zij verschillende vervoerssoorten combineren, wat kan zorgen voor een kostenbesparing. En de werkgever stimuleert werknemers om meer op duurzaamheid te letten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets.

Mobiliteitskaart

Voor het gebruik van het mobiliteitsbudget kunnen werknemers een mobiliteitskaart gebruiken. Hiermee kunnen ze diverse vervoersvormen en mobiliteitsdiensten afrekenen. De specifieke afspraken met een werknemer over (de hoogte van) een individueel mobiliteitsbudget en vervoersvormen, abonnementen en aanvullende diensten (zoals auto wassen of een fiets stallen) neemt de werkgever op in een contract. Daarin staat ook wat er gebeurt als de werknemer mobiliteitsbudget overhoudt of tekortkomt. Als de werknemer te weinig budget heeft, moet hij dan bijbetalen of kan hij onder bepaalde voorwaarden extra declareren? En wat gebeurt er als de werknemer extra zuinig is en budget overhoudt?

Organisaties spreken vaak een bonus-malusbudget af: wat een werknemer niet uitgeeft, mag hij houden (bonus), maar bij overschrijding van het budget moet hij zelf bijbetalen (malus).

9.3.2 Fiets van de zaak

leasefiets

Werkgevers kunnen werknemers een fiets van de zaak aanbieden, bijvoorbeeld een leasefiets of een e-bike. De fiets van de zaak kan ook worden gecombineerd met een leaseauto, een ov-abonnement of ov-vergoeding, en met een mobiliteitsbudget.

Leasefiets steeds populairder

7% bijtelling

De leasefiets wint snel aan populariteit binnen werkend Nederland en met een aantal goede redenen:

  • De werknemer betaalt 7% bijtelling, waarmee privégebruik is afgekocht.
  • De werknemer profiteert van een bruto-nettovoordeel als hij brutoloon mag uitruilen ten behoeve van de leasefiets, als de leasefiets onderdeel is van een cafetariaregeling.
  • De leasefiets gaat buiten de vrije ruimte van de werkkostenregeling om.
  • De leasefiets heeft meestal een goede verzekering en een onderhoudspakket.

9.3.3 Ov-abonnement

openbaar ­vervoer

Veel werknemers maken voor hun reis naar het werk of andere zakelijke ritten gebruik van het openbaar vervoer. De werkgever kan deze reiskosten vergoeden in de vorm van een kilometervergoeding of door de werkelijke kosten te vergoeden.

Een werkgever is niet verplicht om werknemers een vergoeding voor hun reiskosten te geven, tenzij de (collectieve) arbeidsovereenkomst anders bepaalt. Maar een werkgever doet er wel goed aan om deze arbeidsvoorwaarde toch aan te bieden.

9.3.4 Elektrisch rijden

laadpaal

Een auto van de zaak kan voor werknemers een mooie arbeidsvoorwaarde zijn. Werkgevers leveren een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot door de leaseregeling aan te passen en over te stappen op enkel elektrisch rijden. En de werkgever mag de kosten van een zakelijke laadpaal vergoeden aan de werknemer. Meer informatie hierover staat op rendement.nl/salarisdossier.