U bent hier

5.4 Uitzendkrachten inzetten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

zekerheid

Door alle wijzigingen is de flexibiliteit voor uitleners steeds verder beperkt. Hoewel bepaalde regels bij uitzendkrachten wat ruimer zijn, is het de tendens om de uitzendkrachten meer zekerheid te geven. De oorspronkelijke gedachte was om uitzendkrachten alleen in te zetten voor piekmomenten. Niet om werkgeverschap te ontlopen, waarbij sommige uitzendrelaties jaren, of zelfs tientallen jaren, doorgaan.

Piekmomenten

kosten

Uitzendbureaus moeten vanwege de wijzigingen keuzes maken, maar de kosten die hiermee samenhangen zullen zij doorberekenen in hun tarieven. De verminderde flexibiliteit – het is nu moeilijker om uitzendkrachten te kunnen laten gaan – leidt namelijk tot meer kosten als de inlener de opdracht beëindigt. Naast de wijzigingen in de cao’s rondom de fases, zijn uitzendbureaus hun uitzendkrachten tegenwoordig bijvoorbeeld ook een transitievergoeding verschuldigd. Ook u als inlener moet zich afvragen wanneer en waarvoor de inzet van uitzendkrachten nodig is. Door de hogere kosten van de uitzendbureaus zijn uitzendkrachten vooral interessant voor piekmomenten en niet zozeer voor langdurig lopende uitzendconstructies.

Belemmeringsverbod

in dienst ­nemen

In de WAADI is een belemmeringsverbod opgenomen. Dat houdt in dat het uitzendbureau de uitzendkracht niet mag belemmeren om in dienst te treden bij de inlener waar hij werkt. Het uitzendbureau mag u als inlener ook niet zomaar financiële belemmeringen opwerpen om een uitzendkracht in dienst te nemen. Het uitzendbureau heeft wel het recht uw organisatie om een redelijke en werkelijk gemaakte vergoeding te vragen. Het mag niet een soort van boete zijn om u te ontmoedigen de uitzendkracht in dienst te nemen.

De WAADI bepaalt dat een uitzendbureau een inlener alleen kosten in rekening mag brengen die werkelijk zijn gemaakt in verband met de terbeschikkingstelling, werving of opleiding van de uitzendkracht.