U bent hier

3.3 Ontbrekende gegevens

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2021

anoniemen­tarief toepassen

Als u niet over alle benodigde gegevens van de werknemer beschikt – maar ook in sommige andere situaties – moet u bij zijn verloning het zogeheten anoniementarief toepassen. Bovendien kan het feit dat de werknemer niet alle verplichte gegevens aanlevert, hem een verzuimboete van de Belastingdienst opleveren van maximaal € 5.514.

Anoniementarief

alleen een postadres

U past het anoniementarief toe als:

  • u niet over de naam, het adres, de woonplaats of het BSN van de werknemer beschikt;
  • de werknemer nog op zijn (wel al aangevraagde) BSN aan het wachten is;
  • u van een werknemer die inwoner van Nederland is, alleen een postadres heeft;
  • u van een werknemer die geen inwoner van Nederland is, alleen zijn tijdelijke Nederlandse (post)adres heeft en niet over zijn adres in het buitenland beschikt.

Verlenging soepel beleid vanwege coronacrisis

wel nakomen

Het kan in de huidige coronatijd zijn dat u door het voorgeschreven thuiswerken en het moeten houden van 1,5 meter afstand niet aan alle administratieve verplichtingen voor de loonheffingen kunt voldoen. De Belastingdienst verbindt daar op dit moment geen consequenties aan. Deze versoepeling van de administratieve verplichtingen zou 30 juni aflopen, maar is verlengd tot in elk geval 1 oktober 2021. Dat betekent bijvoorbeeld dat u geen anoniementarief hoeft toe te passen als u de identiteit van een werknemer nu niet kunt vaststellen via een origineel identiteitsbewijs. Maar u moet de administratieve verplichtingen dan wel alsnog nakomen zodra dat weer kan.

nadelig voor onderneming

Toepassing van het anoniementarief houdt in dat u 52% loonbelasting/premie volksverzekeringen op het loon van de werknemer inhoudt, waarbij u geen rekening houdt met de loonheffingskorting, wat nadelig is voor de werknemer. Ook mag u geen rekening houden met het maximumpremieloon voor de werknemersverzekeringen en het maximumbijdrageloon voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, wat nadelig voor uw onderneming kan uitpakken.

Als u het anoniementarief niet toepast terwijl dat wel zou moeten, kunt u een verzuimboete van de Belastingdienst krijgen van maximaal € 5.514. De fiscus kan deze boete direct opleggen, zonder strafprocedure.

Ontvangt u later wel de (juiste) gegevens voor de loonheffingen van de werknemer, dan mag u de toepassing van het anoniementarief in eerdere aangiftetijdvakken niet corrigeren. Dat mag alleen als u in een tijdvak ten onrechte het anoniementarief heeft toegepast.