U bent hier

9.2 Einde van rechtswege

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2021

aflopen contract­periode

Er is sprake van een einde van rechtswege als de dienstbetrekking eindigt door een ‘natuurlijk’ einde, zoals het aflopen van de afgesproken contractperiode of het bereiken van de afgesproken einddatum. Het gaat dus om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, omdat bij het aangaan ervan ook meteen het einde wordt afgesproken. Bij zo’n einde van rechtswege zijn de opzegverboden niet van kracht en heeft u ook geen ontslagvergunning van UWV nodig.

Als de werknemer na afloop van zijn contract voor bepaalde tijd weer aan de slag gaat en u hem niet tegenhoudt, wordt de overeenkomst geacht stilzwijgend te zijn voortgezet. Dit gebeurt dan voor dezelfde periode – maar hooguit een jaar – en onder dezelfde voorwaarden.

tussentijdse opzegging

In principe is het opzeggen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet nodig, maar in sommige situaties kan dat wel het geval zijn. Tussentijdse opzegging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is alleen mogelijk als er een tussentijds opzegbeding is afgesproken. Overigens is tussentijdse opzegging van een tijdelijk contract sowieso mogelijk in de proeftijd, vanwege een ontslag op staande voet of bij faillissement van de onderneming.

Aanzeggen

schriftelijk laten weten

handige maatwerkbrief

Als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zes maanden of langer duurt, heeft uw onderneming een aanzegplicht. Die houdt in dat u uiterlijk een maand voor het aflopen van het contract de werknemer schriftelijk moet laten weten of u het laat aflopen (van rechtswege) of verlengt. In dat laatste geval moet u ook laten weten onder welke voorwaarden de voortzetting plaatsvindt. Laat u dat laatste achterwege, dan geldt de verlenging voor dezelfde periode – maar maximaal een jaar – en onder dezelfde voorwaarden. Zorg dat u altijd kunt bewijzen dat uw organisatie aan de aanzegplicht heeft voldaan! Op rendement.nl/salarisdossier vindt u een handige maatwerkbrief voor de aanzegging, die u aangetekend naar de werknemer kunt versturen. U mag ook meteen bij indiensttreding aan uw aanzegplicht voldoen door in het tijdelijke contract op te nemen dat dit niet zal worden verlengd. U kunt dan altijd later nog besluiten om dat toch wel te doen.

Als u niet aanzegt, moet u de werknemer een schadevergoeding betalen van één maandsalaris (bij te late aanzegging betaalt u naar rato). Dit geldt niet als er bij uw organisatie sprake is van faillissement, surseance van betaling of de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen.

Overlijden

Een speciale situatie van een einde van rechtswege is het overlijden van de werknemer. In dat geval komt er automatisch een einde aan de arbeidsovereenkomst, ongeacht of het een tijdelijke of vaste overeenkomst is.

uitkering betalen

aanspraken onbelast

Bij het overlijden van een werknemer moet u zijn nabestaanden een uitkering van minstens een maandloon inclusief vakantiebijslag betalen. Een eventuele hogere uitkering is slechts onbelast als deze eenmalig is en maximaal driemaal het fiscale maandloon van de werknemer bedraagt. Bij een bovenmatige eenmalige uitkering is het meerdere belast loon. Periodieke overlijdensuitkeringen zijn sowieso belast loon. U kunt het belaste deel van de uitkering niet als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte aanwijzen – want het is loon uit vroegere dienstbetrekking – tenzij u naast de uitkering nog ander loon betaalt waarop de arbeidskorting van toepassing is (en de aanwijzing niet ongebruikelijk is).

Eventuele aanspraken op overlijdensuitkeringen zijn onbelast, ongeacht of ze eenmalig of periodiek zijn. Overlijdt de werknemer echter door een andere oorzaak dan een ongeval, dan is zo’n aanspraak slechts voor maximaal driemaal het fiscale maandloon onbelast.