U bent hier

Onderneming & Personeel
Werknemers met schulden3. Looncessie3.2 Verplichtingen bij looncessie

3.2 Verplichtingen bij looncessie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

incassobureau

Bij een looncessie draagt u het betreffende deel van het nettoloon van de werknemer bij uitbetaling van het salaris rechtstreeks af aan de schuldeiser. In de praktijk komt dit er vaak op neer dat u de betaling niet aan de schuldeiser zelf doet, maar aan een bank of incassobureau. Het restant van het nettosalaris maakt u aan de werknemer over.

Voor de werknemer geldt als aandachtspunt dat hij door een looncessie mogelijk niet meer voor schuldhulpverlening in aanmerking komt. Hij kan namelijk niet meer volledig over zijn inkomen beschikken.

Werkgeversrisico’s

indienst-treding

beslagvrije voet

Als uw onderneming met een looncessie te maken krijgt – bij indiensttreding van een werknemer of voor een werknemer die al bij uw onderneming werkt – moet u zorgvuldig te werk gaan. Uw onderneming loopt namelijk diverse risico’s. Zo kan de looncessie nietig worden verklaard vanwege overschrijding van de beslagvrije voet, met alle gevolgen van dien.

nietig

Daarnaast is het niet altijd toegestaan om een deel van het loon over te dragen als de werknemer een consumentenkrediet heeft afgesloten. Bedenk daarbij dat elke lening die de werknemer afsluit die als consumentenkrediet kwalificeert, behalve een hypothecaire lening. Op grond van de Wet op het consumentenkrediet en het Burgerlijk Wetboek is de looncessie nietig als deze gelijktijdig wordt ingesteld met het afsluiten van een consumentenkrediet. Onder meer als de looncessie flinke tijd na afsluiten van het consumentenkrediet wordt ingesteld – dus toen er al een schuld bestond – blijft het consumentenkrediet gewoon geldig.

Nietigverklaring

terugvorderen

wettelijke verhoging

Als de looncessie nietig wordt verklaard, is het alsof deze nooit heeft bestaan. U heeft dan feitelijk onverschuldigd de betreffende bedragen aan de schuldeiser afgedragen en onterecht minder aan de werknemer uitbetaald. Bij een nietigverklaring kunt u natuurlijk de onverschuldigd aan de schuldeiser betaalde bedragen terugvorderen. Dit proces kan echter behoorlijk wat tijd en kosten met zich meebrengen. Bovendien kan de werknemer met terugwerkende kracht het restant van zijn salaris opeisen, eventueel inclusief een wettelijke verhoging en rente. U heeft dit deel immers achteraf gezien onterecht niet aan de werknemer uitbetaald maar aan de schuldeiser.

Als de werknemer voor wie u een looncessie uitvoert, uit dienst gaat en bij een andere werkgever aan de slag gaat, zal de nieuwe werkgever de looncessie moeten gaan uitvoeren. De werknemer moet bij een sollicitatie altijd melden dat er een looncessie op hem van toepassing is.