U bent hier

Onderneming & Personeel
Werkkostenregeling9. Inperking keuzevrijheid9.2 Verplicht eindheffingsloon

9.2 Verplicht eindheffingsloon

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

twee situaties

ook aan werknemers

De zaken waarbij u volgens de regels geen keuzevrijheid heeft, maar die u altijd als eindheffingsloon in de vrije ruimte moet onderbrengen, spelen eigenlijk alleen rond ex-werknemers. Bij loon uit vroegere dienstbetrekking zijn er twee situaties waarbij de verwerking als eindheffingsloon mogelijk is, en waarbij die verwerkingswijze ook meteen een verplichting is voor uw onderneming. Het gaat hierbij om de volgende zaken:

  • vergoedingen voor de aanschaf van branche-eigen producten die uw onderneming of een met uw onderneming verbonden vennootschap aan ex-werknemers geeft;
  • verstrekkingen die uw onderneming of een verbonden vennootschap aan ex-werknemers geeft, die u ook aan huidige werknemers geeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kerstpakket.

Praktijk

als goed werkgever

Ook al gaat het om een looncomponent waarbij u keuzevrijheid heeft, de behandeling ervan kan feitelijk toch al vastliggen. Het gaat dan om zaken die u als loon bij de werknemer mag verwerken, maar waarbij u dit in de praktijk nooit zult doen, zoals een kerstpakket of personeelsfeest. Als goed werkgever zult u dit soort zaken ten laste van de vrije ruimte brengen, zodat ze onbelast zijn voor de werknemer.

volgens afspraak

Afspraken met werknemers of bijvoorbeeld cao-bepalingen kunnen ook een bepaalde verwerkingswijze voorschrijven. Als u bijvoorbeeld werknemers volgens afspraak een bepaalde vergoeding of verstrekking die belast loon vormt netto moet geven, zult u die altijd als eindheffingsloon in de vrije ruimte moeten onderbrengen.