U bent hier

Onderneming & Personeel
Werkkostenregeling13. De rol van de diverse afdelingen13.5 De ondernemingsraad

13.5 De ondernemingsraad

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

rol beperkt

instemmingsrecht

Rond de werkkostenregeling is de rol van de ondernemingsraad (OR) beperkt. De wet – zijnde de Wet op de ondernemingsraden (WOR) – geeft de OR bijvoorbeeld geen wettelijk instemmingsrecht bij de beslissing om een vergoeding of verstrekking al dan niet als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte te brengen. Bij het wijzigen of versoberen van bepaalde regelingen rond vergoedingen en verstrekkingen is dat evenmin het geval. De ondernemingsraad heeft overigens wel instemmingsrecht als het gaat om arboregelingen – denk bijvoorbeeld aan bedrijfsfitness – of een opleidingskostenregeling.

Het kan wel zo zijn dat een cao of ondernemingsregeling instemmingsrecht voor de ondernemingsraad heeft bepaald. Dat is bijvoorbeeld bij reiskostenvergoedingen niet ongebruikelijk.

sterkere positie

Ook al is het geen wettelijke verplichting, het is vaak wel verstandig om met de OR te overleggen bij aanstaande wijzigingen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit voorkomt vaak onrust onder werknemers. Dat maakt ook dat de ondernemingsraad wellicht een sterkere positie heeft dan wettelijk bekeken.

Achterban

onderhandelingsruimte

De ondernemingsraad zal zich uiteraard hard maken voor de (financiële) belangen van de achterban. Hierbij is het belangrijk dat de OR goed weet wat de achterban bijvoorbeeld als belangrijke vergoedingen en verstrekkingen bestempelt, en waar mogelijke onderhandelingsruimte zit. Een enquête onder de achterban kan hier inzicht in geven.