U bent hier

Onderneming & Personeel
Werken met AI5. Hulp van AI bij dagelijkse werkzaamheden5.3 Generatieve AI en dagelijks werk

5.3 Generatieve AI en dagelijks werk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2024

tekst

In de voorgaande paragrafen is de generatieve AI al een paar keer voorbijgekomen. Want na meer algemene AI-toepassingen is het juist deze vorm die werkvloeren de afgelopen tijd stormenderhand heeft overgenomen (zie ook hoofdstuk 3). Dat is met name te danken aan ChatGPT, dat ervoor gezorgd heeft dat vrijwel iedere werknemer generatieve AI voor teksten kan gebruiken. En mogelijk ook eerder enthousiast wordt over de mogelijkheden.

ChatGPT is gratis te gebruiken, maar voor intensief bedrijfsmatig gebruik is een abonnement wel het overwegen waard. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, gebruikt uw data dan niet voor het trainen van het model.

5.3.1 Tips voor prompts

voorspellen

effectief

Mogelijk maakt u in uw werk nu al gebruik van generatieve AI voor tekst. Deze tekstmodellen doen niks anders dan teksten schrijven door op basis van een gigantische tekstdatabase te voorspellen wat het meest logische volgende woord is. Om ook goede resultaten te krijgen, is het cruciaal dat u de goede opdrachten geeft, ook wel ‘prompts’ genoemd. Het lijkt misschien eenvoudig, maar het formuleren van prompts die daadwerkelijk effectief zijn, is een hele kunst. Onthoud: generatieve AI werkt alleen met de informatie die het krijgt. Oftewel: als u niet de juiste vraag stelt, krijgt u ook niet het gewenste antwoord.

Elementen

doelgroep

Zorg ervoor dat uw prompt voor ChatGPT in elk geval deze vier elementen bevat:

  • Het doel: moet het algoritme een tekst samenvatten, ideeën spuien of tegenargumenten verzinnen voor uw presentatie?
  • De context: welke achtergrondinformatie over bijvoorbeeld uw doelgroep moet het programma hebben (die voor u misschien vanzelfsprekend is)?
  • De toonzetting: moet het een formeel document worden of juist een creatief verhaal, moet de tekst de lezer overtuigen of aanzetten tot handelen?
  • De expertise: vanuit welke rol of expertise moet ChatGPT het antwoord formuleren? Een wetenschapper, marketeer, HR-expert of juist een creatieve dichter?

Denk ook aan opdrachten in uw prompt als een maximaal aantal woorden voor het antwoord. U kunt ChatGPT ook vragen structuur aan te brengen, bijvoorbeeld door middel van een opsomming of tabel, of een bepaalde opbouw (inleiding, anekdote, theorie, gevolgen, conclusie).

5.3.2 Verschillende vragen stellen

empathisch

conclusie

custom 
instructions

Daarnaast kan een programma als ChatGPT u misschien van dienst zijn in de volgende situaties:

  • Reacties op bijvoorbeeld lastige e-mails of vragen. ChatGPT zou dan een empathische en doordachte respons kunnen formuleren. Mogelijke prompt: ‘Hoe reageer ik empathisch op een e-mail waarin een klant gefrustreerd is over een vertraging in de levering?’
  • Samenvatten van rapporten, om snel de hoofdpunten of conclusies scherp te hebben. Mogelijke prompt: ‘Kun je dit rapport van 10 pagina’s over onze kwartaalomzet samenvatten in 5 belangrijke punten?’ Let hier wel op de mogelijke risico’s, zie ook hoofdstuk 8.
  • Berichten maken voor social media. Mogelijke prompt: ‘Hoe schrijf ik een aantrekkelijke ­LinkedIn-post over de recente uitbreiding van ons bedrijf naar Europa?’
  • Ideeën aandragen voor presentaties of pitches. Mogelijke prompt: ‘Geef me 10 vragen die potentiële investeerders zouden kunnen hebben bij [dit product].’

Specifieke instructies geven

jargon

ChatGPT geeft ook de mogelijkheid om ‘custom instructions’ te geven . Het is enigszins voor gevorderden, maar het is ook zo’n krachtige functie dat het zonde is om ‘m niet te behandelen. Met deze functie kunt u het model standaard in een bepaalde richting sturen, bijvoorbeeld als het gaat om de toon van het antwoord of het vermijden van complexiteit. Hieronder enkele voorbeelden van custom instructions:

  • Vermijd technisch jargon en leg alles uit in eenvoudige bewoordingen. (Handig als u iets aan een leek moet uitleggen.)
  • Geef een korte samenvatting voordat je een gedetailleerd antwoord geeft. (Zo heeft u eerst al snel een overzicht voordat u dieper ingaat op de materie.)