U bent hier

Onderneming & Personeel
Werken met AI3. Generatieve AI3.6 Herkennen van door AI gegenereerde stukken

3.6 Herkennen van door AI gegenereerde stukken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2024

hulpmiddel

Ook sollicitanten zetten AI in om hun leven makkelijker te maken. Bijvoorbeeld voor het schrijven van een cv of motivatiebrief. Het is lastiger geworden om te weten of content, of het nu gaat om een sollicitatiebrief, een afbeelding of deep fake, gemaakt is door een mens of door AI. Er zijn inmiddels wel hulpmiddelen beschikbaar om vast te stellen of bepaalde content is gemaakt door AI. Twee voorbeelden hiervan zijn GPTZero en Originality.ai.

Herschrijven

AI-detector

Een tool die zoekt of er gebruik is gemaakt van AI, kijkt met name naar variatie in de tekst. Denk aan woordkeuze, de lengte van de zinnen, maar ook aan hoe vaak bepaalde zinsconstructies terugkomen. Toch is hierop een tegenstroom ontstaan: tools die content van generatieve AI weer herschrijven, zodat het niet meer lijkt op door AI gegenereerde content. Ook als iemand zelf kleine wijzigingen aanbrengt aan de tekst van ChatGPT, pikt een AI-detector het niet altijd meer goed op. Dit leverde onder andere problemen op voor universiteiten, waarbij het niet duidelijk was of opdrachten door de studenten zelf of door AI waren geschreven. Een universiteit in Australië besloot dan ook dat dit soort opdrachten weer met de hand moesten worden geschreven.

Wel of geen AI toestaan?

routeplanner

Vanuit de organisatie is het belangrijk om werknemers duidelijkheid te geven over het wel of niet mogen gebruiken van AI voor de werkzaamheden. Het moet daarbij wel duidelijk zijn wat wel en niet mag. AI verbieden lijkt duidelijk, maar mogen werknemers dan ook geen Google Maps meer gebruiken als routeplanner? Of gebruikmaken van vertaalapps? Ook dit valt onder AI.