3.2 Beëindigingsovereenkomst
moet schriftelijk
zo volledig mogelijk
aanvullende gegevens
De afspraken die uw onderneming met de werknemer over het einde van de dienstbetrekking maakt, moet u vastleggen. Dit moet u schriftelijk doen, in een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. Zonder beëindigingsovereenkomst is het ontslag met wederzijds goedvinden niet rechtsgeldig.
Een beëindigingsovereenkomst is vormvrij. Dat betekent dat u vrij bent in wat u er allemaal in vastlegt. Er zijn logischerwijs bepaalde gegevens die er sowieso in moeten terugkomen, maar wat u er verder in vastlegt rondom het einde van de dienstbetrekking, kunt u zelf bepalen.
Bedoelingen
vergeten op te nemen
In de beëindigingsovereenkomst legt u zo volledig mogelijk de bedoelingen van uw organisatie en die van de werknemer vast. Van belang is bijvoorbeeld om in de beëindigingsovereenkomst duidelijk te vermelden dat het om een einde contract met wederzijds goedvinden gaat, zodat de werknemer later niet meer kan stellen dat het om zijn instemming bij opzegging van de arbeidsovereenkomst door uw onderneming ging, waarbij immers weer andere regels gelden (zie hoofdstuk 5). Als wordt vergeten bepaalde afspraken in de beëindigingsovereenkomst op te nemen of afspraken niet duidelijk worden verwoord, kan dat tot discussie en mogelijk rechterlijke procedures leiden. Voorkom dat!
Bedenktermijn
rechtspraak is verdeeld
De werknemer kan zich tot twee weken – soms drie weken – na ondertekening van de beëindigingsovereenkomst bedenken en hierop terugkomen (zie ook paragraaf 3.1).
verstandig
De rechtspraak is echter verdeeld over de vraag wanneer een beëindigingsovereenkomst precies is aangegaan of bevestigd, zijnde het moment dat de bedenktermijn ingaat. De ene rechter vindt dat er pas sprake is van schriftelijke vastlegging van de afspraken bij ondertekening van de beëindigingsovereenkomst en de andere rechter vindt dat het voldoende is als de gemachtigde van de werknemer per e-mail akkoord geeft. Het is daarom verstandig om het moment van ondertekening van de beëindigingsovereenkomst zo veel mogelijk te laten samenvallen met het moment waarop u definitieve instemming met de werknemer bereikt over zijn uitdiensttreding.
Gegevens
naam en adres
per welke datum
ondertekening
In de beëindigingsovereenkomst neemt u (vanzelfsprekend) in elk geval de volgende gegevens op:
- naam en adres werkgever;
- naam en adres werknemer;
- dat er geen dringende reden is voor het einde van de dienstbetrekking;
- op wiens voorstel het dienstverband wordt beëindigd en waarom;
- dat het gaat om een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden;
- per welke datum de dienstbetrekking precies eindigt;
- wanneer de eindafrekening plaatsvindt (hierbij is het verstandig om het expliciet op te nemen als u nog iets te verrekenen heeft met de werknemer of speciale afspraken met hem heeft gemaakt, zoals over uitbetalingen van bonussen en van opties of aandelen);
- de bedenktermijn (zie paragraaf 3.1);
- datum en plaats van ondertekening van de overeenkomst door uw onderneming en de werknemer.
Er geldt in principe geen opzegtermijn bij een einde van het contract met wederzijds goedvinden. Voor het recht op WW-uitkering voor de werknemer is het echter wel zo netjes (en ook gebruikelijk) om de opzegtermijn aan te houden. De wettelijke termijnen vindt u in paragraaf 5.2.
geen aanspraak
finale kwijting
In de beëindigingsovereenkomst kunt u ook nog aanvullende gegevens opnemen, zoals:
- eventuele vrijstelling van arbeid tot de einddatum van de dienstbetrekking;
- loonafspraken tot de einddatum;
- eventuele ontslagvergoeding (omdat niet alle werknemers de wettelijke regels kennen, doet u er verstandig aan expliciet te benoemen dat de werknemer naast de ontslagvergoeding geen aanspraak maakt op een (wettelijke of contractuele) vergoeding dan wel dat de transitievergoeding in de ontslagvergoeding is verwerkt);
- afhandeling pensioenregeling;
- eventueel geldend concurrentie- of relatiebeding (zie paragraaf 8.2);
- inleveren bedrijfseigendommen;
- het wel of niet inschakelen van juridische hulp;
- dat de overeenkomst van kracht blijft als de werknemer toch geen aanspraak maakt op een WW- of ZW-uitkering;
- eventuele finale kwijting (zie paragraaf 8.1);
- hoe en door wie over het vertrek van de werknemer wordt gecommuniceerd.
Op rendement.nl/salarisdossier vindt u een handig model van een beëindigingsovereenkomst – inclusief invulinstructies – dat u aan uw eigen situatie kunt aanpassen, en een handige modelbrief voor het informeren van de werknemer over de afwikkeling van zijn dienstverband.