U bent hier

Onderneming & Personeel
Flexplekken1. Inleiding1.2 Wet- en regelgeving

1.2 Wet- en regelgeving

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2025

draagvlak

Als een werkgever wil overstappen op flexwerken, kan dat niet zomaar. Hij moet rekening houden met arborichtlijnen, privacy, en rechten van werknemers. Niet alle werknemers zullen blij zijn met de overstap naar flexplekken. Om alle werknemers mee te krijgen, moet de werkgever draagvlak creëren en zijn beweegredenen goed communiceren.

Arbowet

welzijn

werkplek

Het algemeen wettelijk kader voor de arbeidsomstandigheden staat in de Arbowet. Deze wet is bedoeld om de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. Om preciezer te zijn: in deze wet staan voorschriften ter verzekering van de veiligheid, ter bescherming van de gezondheid en ter bevordering van het welzijn van de werknemers. De Arbowet vormt het kader voor het beleid en geeft algemene doelstellingen op het gebied van veiligheid, gezondheid, voorlichting en toezicht. Over de inrichting van de werkplek staat in de Arbowet (artikel 3, lid 1c) dat de werkgever arbeidsplaatsen en arbeidsmiddelen zo veel ­mogelijk moet aanpassen aan de persoonlijke eigenschappen van werknemers.

Overleg

De werkgever kan niet alles zelf beslissen en zal hiervoor in overleg moeten met de ondernemingsraad (OR) en de arboprofessional. En er moet een thuiswerkbeleid komen. Meer over de aanleidingen om over te stappen op flexplekken en de overwegingen voor de werkgever, de gevolgen voor werknemers, het thuiswerkbeleid en over de rol van de OR en de arboprofessionel lees je in hoofdstuk 2 en 3.