U bent hier

1.2 Uitdiensttreding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2021

op verschillende manieren

instanties

De dienstbetrekking met een werknemer kan op verschillende manieren eindigen. Over de specifieke aandachtspunten bij elke mogelijke wijze van eindigen leest u in hoofdstuk 9. Uw onderneming moet een vertrekkende werknemer meestal een transitievergoeding betalen – de aandachtspunten hierbij vindt u in hoofdstuk 10 – en sowieso moet u zorgen voor een goede eindafrekening (zie hoofdstuk 11). Vergeet ook niet om de werknemer af te melden bij diverse instanties (zie hoofdstuk 12).

het afscheid

opheffen van toegang

alleen op verzoek

Naast de arbeidsrechtelijke, administratieve en financiële aandachtspunten rond uitdiensttreding die in dit dossier worden behandeld, komen er bij het vertrek van een werknemer ook zaken kijken als:

  • het afscheid op zich: hoe worden collega’s geïnformeerd over de uitdiensttreding, wordt er zoiets als een afscheidsborrel georganiseerd?
  • het inleveren van bedrijfseigendommen: denk aan sleutel of toegangspas tot de werkplek, parkeerkaart, tankpas en creditcard van de zaak, ter beschikking gestelde laptop, mobiele telefoon en auto van de zaak (als de werknemer de auto voor een gunstige prijs kan overnemen of mag blijven gebruiken na vertrek, moet u zorgen voor een fiscaal juiste afhandeling! Zie ook paragraaf 12.1);
  • het opheffen van toegang tot applicaties van uw organisatie en bijvoorbeeld doorzending van inkomende e-mails voor de vertrokken werknemer;
  • het verstrekken van een getuigschrift;
  • het opzeggen – of overzetten naar een andere werknemer – van lopende abonnementen, zoals vakliteratuur.

Aandachtspunten bij verstrekken getuigschrift

U hoeft een getuigschrift alleen te verstrekken op verzoek van de werknemer; dit moet hij binnen een halfjaar na uitdiensttreding doen. U neemt in een getuigschrift onder andere deze gegevens rond de werknemer op:

  • de periode dat hij bij uw onderneming heeft gewerkt;
  • zijn arbeidsduur per dag of week;
  • de aard van zijn werkzaamheden.

niet te positief of negatief

Alleen als de werknemer hierom vraagt, vermeldt u ook hoe hij heeft gefunctioneerd en hoe de dienstbetrekking is geëindigd. De werknemer kan u verder vragen om aanvullingen en verbeteringen op het getuigschrift aan te brengen. Let op dat u het getuigschrift niet bewust te positief of negatief opstelt. Als de werknemer of zijn nieuwe werkgever schade lijdt door zo’n onjuiste weergave van zaken, kan uw onderneming namelijk schadeplichtig zijn.