U bent hier

Onderneming & Personeel
Administratie bij in en uit dienst11. De eindafrekening maken11.3 Ontslagvergoeding

11.3 Ontslagvergoeding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2021

wel schade­vergoeding

Uw onderneming kan naast een transitievergoeding ook een ontslagvergoeding moeten betalen aan een ontslagen werknemer. Deze (extra) vergoeding is – in tegenstelling tot de transitievergoeding (zie hoofdstuk 10) – wel bedoeld als een schadevergoeding.

Een ontslagvergoeding is loon uit vroegere dienstbetrekking. U berekent de loonbelasting/premie volksverzekeringen dus via de groene tabel, en wel die voor bijzondere beloningen. Verder is uw onderneming er geen premies werknemersverzekeringen over verschuldigd.

Rechter

arbeidsrelatie verstoord

Uw onderneming kan bijvoorbeeld een ontslagvergoeding aan de werknemer moeten betalen bij ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door uw organisatie, waardoor de arbeidsrelatie verstoord is geraakt. Voor zo’n ontslagvergoeding moet de werknemer de gang naar de rechter maken (als het ontslag niet al via de rechter loopt). Het is dan de kantonrechter die bepaalt of een werknemer recht heeft op een ontslagvergoeding en wat de hoogte hiervan dan is. Bij bepaling van de hoogte van een billijke vergoeding kijkt de rechter naar alle feiten en omstandigheden. U kunt hem vragen om rekening te houden met de (slechte) financiële situatie van uw onderneming.

afgesproken

Het kan ook zijn dat uw organisatie met de werknemer heeft afgesproken om hem een ontslagvergoeding te betalen, en u de vergoeding dus niet vanwege een rechterlijke uitspraak bent verschuldigd.

Eindheffing

extra kosten

twee gevallen

excessief

Let op dat als uw onderneming een ontslagvergoeding moet betalen aan de werknemer, u daar extra kosten aan kunt hebben – in de vorm van eindheffing – dus naast de verschuldigde loonheffingen erover. U krijgt met zulke extra kosten te maken in de volgende twee gevallen:

  • Als de vergoeding is op te vatten als een regeling voor vervroegde uittreding (RVU) bent u hierover 52% pseudo-eindheffing verschuldigd. Overigens is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 de tijdelijke RVU-drempelvrijstelling ingevoerd. Op grond hiervan bent u de eindheffing onder voorwaarden niet verschuldigd.
  • Als de vergoeding als excessief kwalificeert – het geval bij een vergoeding hoger dan het toetsloon van € 568.000 (bedrag 2021) – bent u 75% pseudo-eindheffing over het excessieve deel verschuldigd.