U bent hier

Onderneming & Fiscus
Zzp'er en samenwerkingsverbanden9. Algemene voorwaarden9.2 Aanvaarding van de voorwaarden

9.2 Aanvaarding van de voorwaarden

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2016

aanbod

integraal

Net als bij andere overeenkomsten moet er bij algemene voorwaarden sprake zijn van een aanbod en van een aanvaarding van dat aanbod. We spreken van een aanbod als uw bedrijf in een offerte verwijst naar de van toepassing zijnde algemene voorwaarden. De andere partij moet deze algemene voorwaarden dan nog wel aanvaarden. Er is zonder meer sprake van aanbod en aanvaarding als:

  • bij het sluiten van de overeenkomst nadrukkelijk naar de algemene voorwaarden is verwezen; én
  • de algemene voorwaarden integraal zijn opgenomen in de overeenkomst.

Hoofdregel

twijfel

hoofdregel

wederpartij

Er zal geen twijfel bestaan over het overeenkomen van de algemene voorwaarden als de wederpartij het aanbod aanvaardt en op elke pagina een paraaf zet, inclusief de pagina’s met de algemene voorwaarden. In de praktijk zal het zelden zo gaan. Meestal zijn de algemene voorwaarden niet in de overeenkomst zelf opgenomen. De hoofdregel is dat er sprake is van aanvaarding als:

  • er een duidelijke daartoe strekkende verklaring wordt gedaan;
  • óf bij de gebruiker het gerechtvaardigd vertrouwen wordt gewekt dat de wederpartij akkoord is met de algemene voorwaarden.

kennisnemen

Als iemand een document ondertekent waarin u melding maakt van de toepasselijkheid van algemene voorwaarden, is dat een zeer sterke aanwijzing voor de acceptatie van deze voorwaarden. Van ondergeschikt belang is dan of de wederpartij ook daadwerkelijk kennis van de algemene voorwaarden heeft genomen.

Algemene voorwaarden kunnen ook impliciet aanvaard worden, bijvoorbeeld doordat u begint met de uitvoering van de overeenkomst. In het algemeen wordt hieruit afgeleid dat de algemene voorwaarden zijn geaccepteerd. Door de overeenkomst uit te voeren, ontstaat de indruk dat de wederpartij kennelijk heeft ingestemd.

Wie zwijgt. stemt toe?

rechtspraak

instemmen met aanbod

Ingewikkelder is het als de wederpartij zwijgt, dus op geen enkel moment en op geen enkele manier reageert op de verwijzing naar de algemene voorwaarden. Literatuur en rechtspraak zijn hierover verdeeld. Er zijn deskundigen die menen dat de gebruiker er niet zonder meer op mag vertrouwen dat stilzwijgen acceptatie betekent. Zeker als hij weet dat de algemene voorwaarden voor de wederpartij bezwarend zijn. In dat geval zou de zwijger beschermd moeten worden. In de rechtspraak wordt hier vaak anders naar gekeken. Daar geldt in het algemeen: wie zwijgt, stemt toe. Zwijgen kan dus in dit geval vergaande gevolgen hebben. Hieruit volgt dat algemene voorwaarden relatief snel van toepassing zijn. Ze zijn dus van toepassing als de wederpartij instemt met een aanbod waarin verwezen wordt naar algemene voorwaarden. Voorwaarde is wel dat zij op de één of andere wijze onderdeel waren van het aanbod. Als dat niet het geval is, is er geen sprake van aanvaarding.

Valkuil bij opdrachtbevestiging

offerte

duidelijk 
zichtbaar

In de praktijk worden algemene voorwaarden vaak van toepassing verklaard bij de opdrachtbevestiging. Dat is te laat. De overeenkomst is dan al gesloten. Het gevolg is dan dat de algemene voorwaarden strikt genomen niet gelden. Zorg er dus voor dat de offerte altijd verwijst naar de algemene voorwaarden. Laat uw wederpartij na een mondelinge overeenkomst nog wel op papier bevestigen dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn. Soms is dat onmogelijk, bijvoorbeeld door een hoeveelheid aan opeenvolgende transacties. Dan heeft het de voorkeur om op de een of andere manier de voorwaarden te tonen. U kunt bijvoorbeeld de voorwaarden op een duidelijk zichtbare plek ophangen. Zo worden wederpartijen zich ervan bewust dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn op de transacties die u sluit.

Gebondenheid aan voorwaarden

bedingen

geldigheid

Uit het Burgerlijk Wetboek (artikel 6:232) blijkt dat de wederpartij die de algemene voorwaarden heeft aanvaard (door bijvoorbeeld expliciet akkoord te gaan met de toepassing) ook gebonden is aan bedingen in de algemene voorwaarden die zij niet kende. Algemeen is de aanname dat het geheel is aanvaard als uit de feiten en omstandigheden rondom het sluiten van de overeenkomst volgt dat de algemene voorwaarden zijn aanvaard. Als uw wederpartij instemt met de geldigheid van de algemene voorwaarden, zijn ook die bedingen van toepassing die zij niet kende en waarvan u wist dat deze bedingen nadelig zijn voor haar.

Tussentijds wijzigen

looptijd

Als u tijdens de looptijd van een overeenkomst tussentijds uw algemene voorwaarden wilt wijzigen, moet u enkele formaliteiten in acht nemen. U kunt niet zomaar een beklonken overeenkomst wijzigen. Tussentijdse wijziging van algemene voorwaarden die al van toepassing zijn op de overeenkomst wordt gezien als een aanvullende overeenkomst. Deze nieuwe voorwaarden moet de andere partij accepteren.