9.1 Wat staat erin?
maatwerk
eigendomsvoorbehoud
toepasselijk recht
Algemene voorwaarden maken, is maatwerk. De meest voorkomende soort algemene voorwaarden zijn verkoopvoorwaarden, ook wel leveringsvoorwaarden genoemd. Daarin zijn de belangrijkste zaken met afnemers van uw product of dienst geregeld. Kies minimaal deze clausules:
- aansprakelijkheid;
- duur van overeenkomsten;
- beëindiging van overeenkomsten;
- leveringstermijnen;
- leveringscondities;
- betalingsvoorwaarden;
- eigendomsvoorbehoud;
- toepasselijk recht;
- bevoegde rechter.
Geen specifieke afspraken
de kleine lettertjes
Voor zogenoemde kernafspraken is in de algemene voorwaarden uitdrukkelijk geen plaats. Dat wil zeggen dat er geen specifieke afspraken met klanten (bijvoorbeeld over de prijs van een product of dienst) in mogen staan. Dit komt door de manier waarop klanten gewoonlijk aan algemene voorwaarden zijn gebonden. Zij hebben over het algemeen geen invloed op de inhoud ervan of kennen ze zelfs niet. Algemene voorwaarden worden niet voor niets vaak aangeduid met ‘de kleine lettertjes’.
In dit hoofdstuk gaan we ervan uit dat u de opsteller bent van de algemene voorwaarden. We noemen u daarom ‘de gebruiker’. De partij met wie u zaken doet, in veel gevallen de klant, is in dit dossier de ‘wederpartij’. Zo wordt dat in art. 6:231 Burgerlijk Wetboek (BW) ook voorgeschreven.
Juridisch advies
standaard-bepalingen
Veel ondernemers denken dat algemene voorwaarden standaardstukken zijn, die ze zo van internet kunnen plukken. Uiteraard zijn er een aantal standaardbepalingen, maar het is van groot belang de voorwaarden toe te spitsen op uw specifieke bedrijfsvoering en branche. Alleen dan kunt u de voordelen van het werken met algemene voorwaarden optimaal benutten. Juristen kunnen u vertellen welke bepalingen in algemene voorwaarden wel en welke bepalingen juist niet zijn toegestaan, en in welke gevallen uw algemene voorwaarden van toepassing zijn.