3.1 Het urencriterium
voorwaarden
werkzaam-heden
U voldoet aan het urencriterium als u aan de volgende twee voorwaarden voldoet:
- u steekt op jaarbasis minimaal 1.225 uur in uw onderneming. Een onderbreking wegens zwangerschap gedurende maximaal 16 weken mag u meetellen als gewerkte uren;
- u steekt méér tijd in uw onderneming dan in andere werkzaamheden, die u bijvoorbeeld (nog) in loondienst verricht. Als u in één van de voorgaande vijf jaren geen ondernemer was, geldt deze voorwaarde niet.
Als u in de loop van het jaar met uw onderneming begon, moet u tóch minimaal 1.225 uur hieraan hebben besteed.
Welke uren?
activiteiten
scholing
Alle uren die u besteedt aan uw ondernemingsactiviteiten tellen mee voor het urencriterium. Dus de directe uren die u in rekening kunt brengen bij uw klanten, maar ook de indirecte uren die u besteedt aan acquisitie, administratie, scholing e.d. De Belastingdienst bemoeit zich niet met de manier waarop u uw onderneming drijft. Maak de bestede tijd wel toetsbaar, bijvoorbeeld met een agenda of Excel-sheet.
Een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid geldt niet als verzachtende omstandigheid als u niet aan de minimale eis van 1.225 uur voldoet. Alleen de uren die u daadwerkelijk werkte, tellen mee. En dus niet de uren die u had kúnnen werken als u gezond was gebleven.
Verlaagd urencriterium
Er geldt een verlaagd urencriterium als u start vanuit arbeidsongeschiktheid. U moet dan minimaal 800 uur in uw onderneming actief zijn. Een onderbreking wegens zwangerschap over maximaal 16 weken telt gewoon mee.
Het hoe-en-waarom van 1.225 uur
werkjaar
IB-onder-nemer
Voor de fiscus bestaat een ‘normaal’ werkjaar uit 45 weken – 52 weken minus 5 weken vakantie en 2 weken ziekte – van elk 40 uur, dat is 1.800 uur. Met de jaareis van 1.225 uur zou u gemiddeld dus zo’n 27 uur per week in uw onderneming moeten steken. Zowel de directe als indirecte werkzaamheden tellen mee om dit minimum te halen. Als u deze uren op jaarbasis maakt en ook kunt verantwoorden, wordt u aangemerkt als IB-ondernemer.