1.3 Naheffingen en boetes
boetes
Het niet of onvolledig nakomen van uw fiscale, dan wel administratieve verplichtingen kan vergaande gevolgen hebben. Forse naheffingen kunnen grote financiële implicaties hebben voor uw organisatie en zelfs leiden tot een faillissement. Bedenk hierbij dat de fiscus, afhankelijk van de belastingsoort, mag naheffen of navorderen over de afgelopen vijf jaar. De fiscus kan bovendien ook boetes opleggen. In 2020 kan de Belastingdienst dus nog naheffen of navorderen over de periode vanaf 2015 tot heden.
Belastingrente
belastingrente
handels- transacties
Naheffingen van loonbelasting en BTW hebben meestal een forse negatieve financiële impact. Dit wordt nog eens versterkt doordat de Belastingdienst bij een naheffing ook nog belastingrente berekent over de achterstallige bedragen. Deze rente is relatief hoog en wordt per kwartaal opnieuw vastgesteld. Tot ongenoegen van velen heeft het kabinet de hoogte van de belastingrente voor de vennootschapsbelasting gelijkgesteld aan de wettelijke rente voor handelstransacties, met een minimum van 8%. Voor andere belastingen sluit de rente aan bij de wettelijke rente voor niet-handelstransacties, met een minimum van 4%.
Vanwege de coronacrisis is het tarief van de belastingrente tijdelijk lager. Vanaf 1 juni 2020 tot 1 oktober 2020 rekent de Belastingdienst slechts 0,01% belastingrente. Vanaf 1 oktober is de belastingrente weer 4% en dat geldt ook voor de vennootschapsbelasting.
Boetes
De Belastingdienst kan ook boetes opleggen. Er zijn twee soorten boetes: de verzuimboete en de vergrijpboete. Voor een verzuim is het voldoende als u een schuld heeft aan het niet nakomen van een fiscale verplichting, zoals het te laat indienen van een aangifte of het te laat betalen van belasting. U kunt te maken krijgen met een aangifteverzuim of betalingsverzuim.
grove schuld
schriftelijk
Een vergrijpboete kan worden opgelegd als u grove schuld of opzet kan worden verweten met betrekking tot het niet nakomen van de fiscale verplichting. Deze sanctie is dus zwaarder dan een verzuimboete, omdat iemand dan bewust iets doet om op die manier minder belasting te betalen. Denk aan het bewust betalen van zwart loon zonder de inhouding van loonheffingen. De Belastingdienst informeert u schriftelijk over het opleggen van een boete en geeft aan waarom die boete is opgelegd. In hoofdstuk 8 kunt u hier meer over lezen.
Behoorlijk bestuur
beginselen
vertrouwen
Bij de uitvoering van zijn taken is de Belastingdienst verplicht zich te gedragen volgens de beginselen van behoorlijk bestuur. Dit zijn gedragsregels waar de fiscus zich aan moet houden. Dit komt met name tot uitdrukking in het zogeheten vertrouwensbeginsel. Dit houdt in dat u mag vertrouwen op de informatie en mededelingen die u van de Belastingdienst ontvangt en dat de dienst daaraan is gehouden. Ook kan het handelen van de inspecteur er in een bepaalde situatie toe leiden dat hij ook in een ander geval zo moet handelen, het zogenoemde gelijkheidsbeginsel.
Uw organisatie kan een beroep doen op deze beginselen als u vindt dat de Belastingdienst zich niet houdt aan deze spelregels of ermee in strijd handelt.