4.5 Juridische splitsing en fusie
splitsing
fusie
Bij een juridische splitsing en een juridische fusie moet u met heel veel regels rekening houden. Daarom is het verstandig om in dergelijke situaties altijd een deskundige te raadplegen. Hierna staan we kort stil bij de gevolgen die zo’n splitsing of fusie kan hebben voor een fiscale eenheid.
4.5.1 Zuivere splitsing
aandelen
Bij een zuivere (juridische) splitsing binnen een fiscale eenheid verbreekt u in principe de fiscale eenheid voor de splitsende dochtermaatschappij. De gesplitste dochter houdt namelijk op te bestaan, zodat de moedermaatschappij niet langer de aandelen van de gesplitste dochter houdt. In de wet is echter bij fictie bepaald dat de fiscale eenheid ten aanzien van de splitsende dochter niet is verbroken. Wel gelden enkele bijzondere regelingen. Zo vindt de verrekening van voorvoegingsverliezen van de splitsende dochtermaatschappij en de verrekening van verlies van de fiscale eenheid met een voorvoegingswinst van de splitsende dochter plaats alsof er geen sprake is geweest van een splitsing.
4.5.2 Fusie
fusie
Voor de juridische fusie van een dochtermaatschappij binnen een fiscale eenheid, geldt een regeling die overeenkomt met de hiervoor besproken regeling bij de zuivere splitsing. De regeling bij de juridische fusie houdt in dat de fiscale eenheid onder voorwaarden niet wordt verbroken voor de bij de fusie verdwijnende vennootschap. Ook treden bepaalde sancties bij het verbreken van de fiscale eenheid nog niet in werking. De juridische fusie wordt geacht plaats te vinden binnen de fiscale eenheid.
Overgang vermogen
sanctietermijn
De overgang van het vermogen in het kader van de fusie geldt wel als een ‘besmette transactie’ binnen de fiscale eenheid. Als vermogen overgaat van de ene maatschappij naar de andere en u de fiscale eenheid vervolgens binnen de sanctietermijn alsnog verbreekt, is in principe de sanctie conform artikel 15ai Wet vennootschapsbelasting van toepassing.