U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscale eenheid1. De vorming van een fiscale eenheid1.2 Aandachtspunten fiscale eenheid VPB

1.2 Aandachtspunten fiscale eenheid VPB

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

fiscale eenheid VPB

samenvoeging

Heeft u een holding, dan kunt u als belastingplichtige – de moedermaatschappij – op verzoek een fiscale eenheid VPB vormen als u 95% van de juridische en economische eigendom bezit van de aandelen van een andere belastingplichtige, de dochtermaatschappij. U wordt dan gezien als één onderneming. De samenvoeging heeft alleen betekenis voor de heffing van de VPB; in alle andere opzichten blijven de gevoegde lichamen hun eigen bestaan leiden.

bezitsvereiste

BIj verschillende soorten aandelen moeten deze samen altijd recht geven op minstens 95% van de winst en op minstens 95% van het vermogen van de dochter.

Certificering

certificering

U voldoet niet aan het bezitsvereiste als de aandelen worden gecertificeerd en in verband daarmee overgaan naar een Stichting Administratiekantoor die in het leven is geroepen om het beheer te voeren over de door haar gehouden aandelen. Raakt u de zeggenschap bij certificering niet kwijt, dan geldt dit uiteraard niet.

Ander EU-land

EU-lidstaat

Sinds eind vorig jaar mogen zustermaatschappijen een fiscale eenheid vormen, ook als de moedermaatschappij in een andere EU-lidstaat is gevestigd. Er moet wel aan de overige voorwaarden van de fiscale eenheid zijn voldaan, zie hoofdstuk 2. Ook andere variaties hierop zijn mogelijk.

Voor- en nadelen van een fiscale eenheid VPB

samenvoeging

Bij een fiscale eenheid VPB merkt de Belastingdienst meerdere bv’s en nv’s onder voorwaarden aan als één belastingplichtige. De voorwaarden hiervoor worden behandeld in hoofdstuk 2. Het voordeel hiervan is dat u slechts één aangifte VPB hoeft in te dienen. Daarnaast kunt u activa en passiva zonder belastingheffing verschuiven van de ene bv naar de andere en is het mogelijk om onderlinge resultaten direct met elkaar te verrekenen. Toch zijn er ook nadelen waarmee u rekening moet houden. Door de fiscale samenvoeging mist u namelijk het opstaptarief in de VPB voor de eerste € 200.000 aan winst. De investeringsaftrek zal ook gaan gelden voor de totale investeringen van de fiscale eenheid VPB. Verder zijn alle bv’s en nv’s aansprakelijk voor de te betalen VPB.

Tijdens bestaan

Met betrekking tot de fiscale eenheid VPB is het niet alleen opletten geblazen bij het aangaan en het verbreken van de eenheid. Ook tijdens het bestaan van de fiscale eenheid zijn er nogal wat aandachtspunten waarmee u rekening moet houden. Zo geldt er een renteaftrekbeperking in deelnemingsverhoudingen en van overnameschulden binnen de fiscale eenheid, zie hoofdstuk 4, Aandachtspunten fiscale eenheid VPB.

Verliesverrekening

resultaten

verliezen

Een van de grootste voordelen van de fiscale eenheid is dat de behaalde resultaten van de verschillende maatschappijen in een bepaald jaar met elkaar verrekend kunnen worden. Hierin kunnen ook verliezen van voor de samenvoeging betrokken worden. Uiteraard gelden hiervoor ook bepaalde voorwaarden, zie hoofdstuk 4.

Tot en met het belastingjaar 2011 kon achterwaartse verliesverrekening of carry back terug tot drie jaar. Vanaf 2012 is dit nog slechts voor één jaar terug mogelijk.

Verzoek

verzoek

Is een fiscale eenheid VPB voordelig voor uw situatie, dan kunt u een verzoek voor het vormen van een fiscale eenheid VPB bij de Belastingdienst indienen. De inspecteur zal uw verzoek in behandeling nemen en goedkeuren als u aan de voorwaarden voldoet.