7.1 Fiscale inkeerregeling
vrijwillig afzien
Het strafrecht kent het leerstuk van de vrijwillige terugtred. Op het moment dat iemand vrijwillig afziet van een misdrijf dat hij aan het voorbereiden is, krijgt hij geen straf. Het is niet mogelijk om iemand te vervolgen voor een poging tot een overtreding.
7.1.1 Alsnog verstrekken van inlichtingen
laakbaar handelen
alsnog voldoen
Het fiscale recht is minder moralistisch dan het strafrecht dat zich richt op laakbaar handelen van een verdachte. Ook als u na het indienen van een onjuiste of onvolledige aangifte of het verstrekken van onjuiste of onvolledige inlichtingen berouw krijgt en uw fout rechtzet (‘inkeert’), is voor vervolging of boeteoplegging niet langer plaats. Vanzelfsprekend moet u vervolgens wel de te weinig geheven belasting met de belopen belastingrente alsnog voldoen. Voor het boeterecht geldt tegenwoordig wel dat de periode waarbinnen een inkeer leidt tot het niet opleggen van een vergrijpboete, twee jaar is. Een latere inkeer leidt slechts tot matiging van de op te leggen boete ten opzichte van niet inkeren.
Voordeel
rechtzetten
Het voordeel van deze inkeerbepaling is dat u zonder de kans op een strafvervolging uw fiscale malversaties kunt rechtzetten. Onjuiste aangiften uit eerdere jaren hoeven daardoor niet te worden verwerkt in aangiften van nieuwe jaren waardoor u de ketting van het opstapelen van onjuistheden in uw aangiften doorbreekt. De schatkist ontvangt alsnog het bedrag, dat haar aanvankelijk al toekwam.
7.1.2 Voorwaarden inkeerregeling
verbetering is vrijwillig
Een geslaagd beroep op de inkeerregeling is alleen mogelijk als de verbetering ook echt vrijwillig is. Op het moment dat u weet of vermoedt dat de fiscus op de hoogte is van de onjuiste aangifte, komt u niet onder de straf uit.
Een verzoek tot inkeer moet vooral ook volledig en duidelijk zijn. Vervolging blijft nog steeds mogelijk als u bijvoorbeeld niet uitdrukkelijk informatie verstrekt of als de informatie voor de Belastingdienst een zoekplaatje is.
Betrokkenen
tegelijkertijd
Zijn er meerdere mensen betrokken bij de fiscale overtreding, dan is het belangrijk dat iedereen tegelijkertijd inkeert. Stel dat er in een nalatenschap buitenlands vermogen zit, dat niet is aangegeven bij de Belastingdienst. Besluit een erfgenaam om in te keren, dan moeten alle erfgenamen dat doen om van de inkeerregeling te profiteren. De mede-erfgenamen kunnen namelijk niet meeprofiteren van de ingekeerde erfgenaam, omdat de Belastingdienst dan al op de hoogte is van de fiscale overtreding.
Belastingplichtige
bijzondere omstandigheden
Alleen de belastingplichtige kan inkeren. Eventuele deelnemers aan het overtreden van fiscale wetgeving zoals feitelijk leidinggevende bestuurders van een frauderende rechtspersoon kunnen slechts in bijzondere omstandigheden meeprofiteren van een inkeer. Hierbij gaat het dan vooral om de personen die de inkeer hebben bevorderd. Het kan daarom van belang zijn om duidelijk vast te leggen wie is gestart met het inkeerproces. Daarnaast moet u ook vastleggen welke handelingen door wie zijn verricht om alsnog tot een juiste en volledige aangifte of informatieverstrekking te komen.
Gefaseerd inkeren
op de hoogte brengen
Zijn niet alle gegevens direct voorhanden, dan is het ook mogelijk om gefaseerd in te keren. U moet de Belastingdienst daar wel van op de hoogte brengen. Dit is om te voorkomen dat de Belastingdienst de overtreding alsnog op het spoor komt, terwijl u nog informatie aan het vergaren bent. Na de melding bij de fiscus kunt u de informatie voor de inkeerregeling op een later moment toezenden.
7.1.3 Samenloop met valsheid in geschrifte
beperkt
Het gebruik van de inkeerregeling beperkt zich tot het niet (tijdig) of het onjuist of onvolledig doen van fiscale aangiften. Een inkeer heeft dus geen gevolgen voor eventuele andere gepleegde strafbare feiten. Daarvoor kan een fiscale fraudeur gewoon nog worden vervolgd.
Uitzondering
geen aparte vervolging
Er geldt een uitzondering voor de vervolging voor valsheid in geschrifte. Op basis van een ‘behoorlijk vervolgingsbeleid’ is bijvoorbeeld een aparte vervolging voor het opstellen van een aan een onjuiste aangifte ten grondslag liggende valse factuur niet mogelijk.
7.1.4 Samenloop met witwassen
crimineel
De staatssecretaris van Financiën heeft verder aangegeven dat informatie die ten behoeve van de inkeerregeling is verkregen geen aanleiding mag vormen voor een witwasonderzoek. Dit is anders als uit andere informatie blijkt dat de herkomst van het geld crimineel is, anders dan door het belastingdelict. In de praktijk blijkt dit, weliswaar zeer incidenteel, toch voor te komen.