U bent hier

Onderneming & Fiscus
Contact met de Belastingdienst1. Contactmomenten met de Belastingdienst1.1 De fiscus houdt een oogje in het zeil

1.1 De fiscus houdt een oogje in het zeil

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: maart 2024

Door het koppelen van gegevens, zoals bankoverzichten, pensioenopgaven, loonbelasting, gegevens van leasemaatschappijen en dergelijke, heeft de Belastingdienst een goed beeld van de burgers in loondienst. Deze krijgen een vooraf ingevulde aangifte IB, die ze alleen nog hoeven te controleren en aan te vullen met ontbrekende gegevens.

Informatieplicht

informatie-beschikking

Voor de IB-ondernemer en de dga ligt de situatie anders. Voordat de aanslag kan worden vastgesteld, moet u eerst de jaarcijfers op orde hebben. Afschrijvingen, reserveringen en fiscale regels bepalen de winst voor belastingen. U bent verplicht om bij de Belastingdienst informatie aan te leveren die nodig kan zijn voor het vaststellen van de verschuldigde belasting. De Belastingdienst kan daarvoor een informatiebeschikking naar u sturen als de fiscus vragen heeft, zolang deze vragen maar relevant zijn voor de belastingheffing. In hoofdstuk 3 leest u meer over uw informatieplicht.

Fiscus mag hengel ver uitwerpen voor informatie

wereld­inkomen

privacy

In een zaak bij de Hoge Raad deed een bestuurder van een stichting, die alle certificaten van aandelen hield in een holding, aangifte IB als buitenlands belastingplichtige. De inspecteur vermoedde dat de man in Nederland woonde en dus binnenlands belastingplichtige was. De inspecteur vroeg de man via een informatiebeschikking om gegevens over zijn wereldinkomen en -vermogen te verstrekken. De man vond dit te ver gaan en stapte naar de rechter. De rechter oordeelde dat het op grond van de al aanwezige informatie niet duidelijk was waar de man woonde. De man had een woonruimte in Nederland, hij was in het bezit van Nederlandse bankrekeningen en was betrokken bij Nederlandse ondernemingen. De vragen waren dus van belang voor de belastingheffing. Van een verboden ‘fishing expedition’ was hier geen sprake, en ook het privacyverbod werd niet geschonden.

Hoge Raad, 25 september 2020, ECLI (verkort): 1473