2.2 Afwezigheid en verzuim
Vaak te laat komen, veelvuldig (kortdurend) ziekteverzuim of vaak afwezig zijn zonder toestemming van de leidinggevende is soms een aanwijzing dat een werknemer zijn zaakjes in zijn privéleven niet onder controle heeft, ofwel door een verslaving, ofwel door een andere oorzaak. Wees alert als dit zich vaak voordoet en vraag of de medewerker in kwestie met u in gesprek wil gaan. Dit hoeft hij niet te doen, alleen zijn leidinggevende kan hem hiertoe verplichten.
Afrekenen met smoesjes, maar subtiel
vreemd
De leidinggevende moet erop voorbereid zijn dat een werknemer met vreemde of ongeloofwaardige excuses kan komen als hij hem vraagt naar de redenen van te laat komen of afwezigheid. Een verslaafde werknemer zal doorgaans niet uit zichzelf melden dat zijn problemen door een verslaving komen.
Bewijs
notitie
Hij moet de werknemer niet onder druk zetten, maar er een notitie van maken in het verzuimdossier. Op een later moment, bij hernieuwd verzuim, kan hij dan teruggrijpen op eerdere constateringen en om bewijs gaan vragen. De werknemer is in ieder geval niet verplicht om een antwoord te geven op de vraag of hij een verslavingsprobleem heeft. Dit moet dus ook niet op de man af gevraagd worden, maar subtiel.
Toiletbezoek
lamlendig
Verslaafde werknemers hebben vaak de neiging om lang pauze te nemen en bovengemiddeld vaak naar het toilet te gaan. Een werknemer die verslaafd is aan alcohol zal zich overdag vaak moe of lamlendig voelen en dit willen oplossen met veelvuldige rustmomenten. Eén van de eerste tekenen van verslaving is vaak dat een werknemer zich door een dag heen ‘worstelt’ en misschien in pauzes of op een rustige plek – zoals een toilet – even in alle privacy bijkomt en eventueel zelfs nog eens verdovende middelen tot zich neemt.
Ziekteverzuim
Kort ziekteverzuim kan ook een aanwijzing zijn dat er iets met een werknemer aan de hand is. De leidinggevende doet er goed aan om regelmatig verzuimgesprekken met de werknemer te voeren, en goed door te vragen als problemen zich vaak voordoen.