7.1 De OR dient een voorstel in
bedrijfsarts
Het begint bij een goed idee. Dat kan spontaan ontstaan, in een officiële vergadering of bij de koffieautomaat. U kunt inspiratie opdoen in een overleg met de bedrijfsarts of wie weet klopt de OR bij u aan, omdat een werknemer een suggestie heeft ingediend. U werkt het plan uit en staat dan voor de eerste keuze. Bespreekt de OR het voorstel mondeling met de werkgever of dient de raad het idee schriftelijk in?
De OR kan tijdens een overlegvergadering met de werkgever polsen of er interesse is voor het idee. Is dat het geval, dan kunt u het voorstel schriftelijk uitwerken. Zo staat het op papier en kan de werkgever de details nalezen en eventuele verdere vragen stellen.
7.1.1 Voorstel indienen met de OR
regels
toelichten
Als de OR een initiatiefvoorstel indient, verloopt dat proces volgens bepaalde regels. In de WOR staat dat proces als volgt beschreven:
- De ondernemingsraad stelt een schriftelijk initiatiefvoorstel op, inclusief een toelichting met de motieven en argumenten.
- Het schriftelijke voorstel moet minimaal één keer besproken worden in de overlegvergadering. Hierin heeft de OR de gelegenheid om het voorstel nader toe te lichten.
- Na de bespreking van het voorstel in de vergadering moet de werkgever zo snel mogelijk aan de ondernemingsraad laten weten wat hij met het voorstel gaat doen. Dit moet hij schriftelijk doen, inclusief een motivatie.
Een lesje over de WOR voor uw werkgever
Niet alle werkgevers kennen de regels uit de WOR even goed. Daarom is het verstandig om in het initiatiefvoorstel kort toe te lichten dat de OR initiatiefrecht heeft op basis van artikel 23 WOR en hoe die procedure wettelijk in elkaar zit. Zo weet de werkgever direct hoe hij met het voorstel om moet gaan.
Zelf een vergadering inplannen
tussentijdse vergadering
Soms duurt het even voordat de volgende overlegvergadering op stapel staat. Duurt het te lang, dan kan de OR de werkgever vragen om een tussentijdse vergadering. Die moet binnen twee weken na het indienen van het vergaderverzoek plaatsvinden.
De PVT heeft geen initiatiefrecht. Dat betekent natuurlijk niet dat die raad geen suggesties kan indienen bij de werkgever. Die is echter niet verplicht om erover te vergaderen en erop te reageren.
7.1.2 Zelf een voorstel indienen
krachten bundelen
voordelen
draagvlak
U kunt er ook voor kiezen om zelf een voorstel in te dienen bij uw werkgever. Maar uw werkgever is niet verplicht om iets met dat voorstel te doen. U doet er om de volgende redenen verstandig aan om de krachten te bundelen met de OR:
- De werkgever kan het voorstel van de OR niet naast zich neerleggen. Hij moet er verplicht een keertje over vergaderen. Als hij besluit om het voorstel niet over te nemen, moet hij beargumenteren waarom hij niet wil.
- De OR bekijkt zowel de belangen van de werknemers als de belangen van de organisatie. Dat is voor de werkgever een signaal dat het voorstel niet buitenproportioneel is en ook voordelen voor de organisatie kent.
- De OR vertegenwoordigt de werknemers. Er is dus draagvlak vanuit de werknemers.
- Uw bijdrage betekent dat er met een arbobril naar het voorstel is gekeken en dat het goed is onderbouwd.