U bent hier

3.2 Goede voorlichting loont

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2025

gevaar

In de praktijk krijgt slechts een kwart van de zwangere werkneemsters op het werk voorlichting over zwangerschap en werk. Dit terwijl werkgevers verplicht zijn om de werkneemster binnen twee weken na het melden van de zwangerschap in te lichten over de gevaren op de werkvloer. Ook wijst onderzoek van TNO uit dat goed voorgelichte werkneemsters tijdens de zwangerschap minder verzuimen.

Beperk uw voorlichting niet tot zwangere werkneemsters alleen. Ook voor werkneemsters met een (stille) kinderwens is voorlichting over de gevaren en arbeidsrisico’s op de werkvloer van belang. Zo kunnen biologische agentia de vruchtbaarheid van ouders in spe verminderen.

In gesprek en op papier

voorlichting

leidinggevende

U kunt voor verschillende manieren van voorlichten kiezen, maar de vriendelijkste en effectiefste is toch altijd de persoonlijke, mondelinge voorlichting. Natuurlijk kunt u als arboprofessional dit voor uw rekening nemen. Bent u echter in een grote organisatie werkzaam of heeft u meer taken dan alleen arbo, dan is dit waarschijnlijk geen reële optie. Het ligt dan meer voor de hand dat u deze voorlichting uitbesteedt aan de betreffende leidinggevende. Hij weet immers precies welke specifieke risico’s de zwangere werkneemster loopt. Een andere optie is de personeelsadviseur of – als het binnen uw organisatie aan deskundigheid ontbreekt – de arbodienst of bedrijfsarts.

Wie de voorlichting ook geeft, in alle gevallen is het aan te raden om de algemene rechten, plichten en maatregelen ook op papier of digitaal aan te bieden. Download daarvoor de handige checklist Voorlichting bij zwangerschap op rendement.nl/arbodossier.

Bedrijfsarts

consult

risicoprofiel

Wijs de werkneemster ook altijd op de mogelijkheid van een vrijwillig preventief consult bij de bedrijfsarts. Zeker als de werkneemster een medisch verleden heeft, kan een bedrijfsarts beter dan de leidinggevende of uzelf inschatten wat de risico’s en mogelijkheden gedurende de zwangerschap zijn. Tijdens het consult maakt de bedrijfsarts een risicoprofiel. Dit doet hij op basis van de belasting in het werk en de belastbaarheid van de individuele zwangere. Hij onderscheidt hierbij werkgebonden en persoonsgebonden risicofactoren. Als er sprake is van een verhoogd risicoprofiel bespreekt de bedrijfsarts een plan van aanpak met de zwangere werkneemster (preventieve maatregelen en werkaanpassing). Het consult leidt vaak tot adviezen over werkaanpassing waar u of de leidinggevende niet altijd zelf op waren gekomen. De ervaring van bedrijfsartsen is trouwens dat de zwangere werkneemster vaak (te) laat advies inwint. Waak hiervoor. Het consult kan helpen om vroegtijdige uitval en schadelijke gevolgen voor de zwangerschap te voorkomen.

Ook voor vrouwen met een kinderwens die te maken hebben met risicovolle arbeidsomstandigheden is het raadzaam om een bezoek aan de bedrijfsarts te brengen.